fredag, juli 30, 2021

Dyrk et nytt avokado-tre av steinen

Populært

Det er fullt mulig å dyrke avokadoplanter av steinen i avokadoen. Men du trenger en god porsjon tålmodighet. 

Avokadotrær hører hjemme i tropisk klima, og tåler ikke mange minusgrader før det mister bladene. De store trærne fra plantasjene kan bli opp mot 30 meter, med det får man nok ikke til på nordlige breddegrader. En mindre hjemmedyrket variant som passer i vinduskarmen er derimot innen rekkevidde, og ganske lett å få til. 

På nettstedet apartmenttherapy.com deler de fremgangsmåten for å dyrke eget avokadotre: 

1. Vask og tørk steinen når du har spist avokadoen din. 

2. Fyll en mugge eller et glass med vann helt til kanten. 

3. Press tre tannpirkere i steinen, slik at steinen kan «henge» på kanten av muggen eller glasset. Vannet skal rekke cirka 2-3 centimeter opp på steinen. 

Faksimile: YouTube

4. Sett glasset med avokadosteinen et varmt sted med rikelig lys, men ikke i direkte sollys. 

5. Fyll på vann etter behov.

6. Etter 2-6 uker skal du se en stamme og røtter fra steinen. Hvis det har gått åtte uker uten resultat så er det bare å kassere steinen og prøve igjen med en annen. 

7. Når stammen er rundt 16 cm klipper du den på midten. 

8. Vent til røttene er tykke og stammen har fått blader igjen før du planter avokadotreet ditt i jord. La rundt halve steinen være over jorden når du planter. 

9. For at avokadotreet ditt skal trives må det stå et varmt sted med gode solforhold. Treet trenger rikelig med vann, men pass på at jorden ikke blir tung og gjennomvåt.

10. Hver gang treet har vokst rundt 16 cm klipper du av halve stammen. Dette vil gi deg et frodigere tre med flere grener. 

Et hjemmedyrket tre bærer sjelden frukter, så selv om du får en fin liten busk etterhvert, så må du nok fortsatt belage deg på å kjøpe avokadoene på butikken. Men det er en dekorativ stueplante, og dessuten moro å dyrke helt fra bunnen selv! 

1,210FansLik
268FølgereFølg

Neste artikkel