fredag, juni 14, 2024

Nå sikrer du flotte og tette trær og hekker for neste sesong

Populært

Hobbygartnere har både bokstavelig og billedlig talt hendene fulle om høsten. Slutten av vekstsesongen er den beste tiden å kutte ned treplanter.

Beskjæring forynger hekker, trær og busker, og lar dem komme tilbake med sterk vekst, rikelig med blomster og tett løvverk.

De åpne sårene etter beskjæring kan imidlertid være et inngangspunkt for angrep av råte- og soppsykdommer. Derfor er det viktig å sikre et rent kutt ved å bruke riktig beskjæringsverktøy.

Manuelle hekk-klippere er ideelle for målrettet beskjæring av busker og hekker. Regelmessig trimming får disse plantene til å produsere tett løvverk.

Klassisk sideskjærgrensaks for å klippe i ferskt tre. Takket være den lave vekten og det utmerkede vektstangprinsippet kreves det ikke mye arbeid for å klippe. Dessuten beskytter støtdemper av spesialplast leddene dine.

Har du frukttrær bør du forme kronene for å fremme optimal vekst av fruktgrenene. Unge frukttrær bør beskjæres årlig, eldre trenger derimot kun en vedlikeholdstrim med noen års mellomrom.

Grensag og kappemaskin det beste verktøyet for denne oppgaven – men det er viktig å velge riktig blad for jobben.

Amboltbeskjærere er det beste alternativet for å kutte tørr og død ved, mens bypass-sakseskjærere gir et rent og presist snitt når du arbeider med grønt tre.

Dersom du har høye og tette trær å beskjære er teleskopiske tre- og beskjæringsskjærere svaret, da når du fint opp, kutter presist og kan stå med beina trygt og godt på bakken.

Styrking av planter for å beskytte dyr

Hekker, trær og busker er mer enn bare attraktive hagedesignelementer – de utgjør også et habitat for dyr, spesielt fugler.

Toppsaks med 5-vekslet transmisjon, ideell for å klippe ferske grener høyt opp i trærne. Dobbeltvirkende hevarmmekanisme og 5-vekslet transmisjon gir betydelige kraftbesparelser. Med herdede, klippebeskyttede blad utformet spesielt for grenfiksering.

I noen land er det faktisk ikke tillatt å klippe hekker og busker mellom 1. mars og 30. september for å la fugler hekke og oppdra ungene sine. Selv om det ikke er en regel her, så bør du uansett være varsom dersom du ser at en fjærkledd liten familie har flyttet inn i treet ditt.

Imidlertid er skånsom forming og vedlikeholdsbeskjæring fortsatt fint å gjøre om sommeren, og til og med hardtre kan trimmes enkelt.

Det svært smale hodet på klippesaksen gjør at du lett kan nå greiner og kvister på trange steder og tynne ut.

Når du beskjærer bartrær og andre eviggrønne planter må du bære ekstra forsiktig, da fuglereir gjemt mellom grenene der kan være spesielt vanskelig å få øye på.

Dersom du vil gjøre naturen en liten tjeneste i prosessen er det lurt å spare noe av veden du beskjærer – det gjør hagen din mer gjestfri for besøkende: Trimmede kvister er godt byggemateriale for fugler som ønsker å bygge reir, mens de større grenene er femstjerners hoteller for pinnsvin.

Alt som er til overs av flises og annet rusk bidrar til et godt miljø i komposthaugen din.

Disclaimer: Denne artikkelen kan inneholde reklamelenker til nettbutikker som selger produkter som artikkelen omhandler. 

1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel