torsdag, juli 18, 2024

Tysk påskebrød på menyen

Populært

På påskeaften bakes det i svært mange tyske hjem, og da særlig forskjellige varianter av påskebrødet, Osterbrot. Vi har samlet to ulike oppskrifter på denne smakfulle baksten – Osterzopf og Osterfladen – hvor du ikke behøver være bakemester for å oppnå suksess!

Påskebrødet er en viktig del av den tyske påskehøytiden. Særlig i katolske regioner spises brødet på påskeaften, som en markering av at den 40-dager lange fastetiden er over.

Den første enkeltdokumentasjonen på påskebrød laget av gjær stammer ifølge noen kilder fra de katolske regionene på 1100-tallet. På denne tiden var hvetemel svært dyrt, derfor var baksten forbeholdt spesielle anledninger.

Siden den gang har utallige varianter av påskebrødet sett dagens lys i hele Europa, men særlig i Tyskland, Østerrike og Sveits. De to variantene vi har samlet her håper vi vil bidra til litt ekstra påskestemning i år.

Osterfladen

Foto: Push2hit.de/Adobe Stock

Osterfladen regnes som den eldste varianten av påskebrødet og nytes både til frokost og dessert.

Den vanligste oppskriften er et brød av søt hvetedeig, gjerne med rosiner og mandler. Mange baker den imidlertid mer som en kake, uten gjær og med butterdeigbunn. Her kommer en oppskrift på sistnevnte:

Til bunnen trenger du:

200 g hvetemel
2 ss sukker
1 ts salt
skallet av en halv sitron (gjerne økologisk)
80 g kaldt smør
125 ml kaldt vann

Mellomlag:

5 ss aprikossyltetøy

Til fyllet trenger du:

400 ml melk
1 ss vaniljepaste eller vaniljeekstrakt
1 klype salt
4 ss semulegryn
en halv sitron, både skall og juice
1-2 ss smør
3 ss sukker
60 g malte nøtter
100 g rosiner
3 egg

Pynt:

melis

Fremgangsmåte:

Lag bunnen først. Rør sammen mel, sukker, salt og sitronskall i en stor bolle. Tilsett det kalde smøret i mindre terninger og bland godt inn i det tørre med hendende til du har små flak. Lag et hull i midten og tilsett vannet. Bland sammen forsiktig til du har en deig. Ikke elt for mye, da vil den bli for hard.

Press deigen til en flat runding, pakk den inn i plast og la avkjøle i kjøleskapet i minst én time.

Kjevle deretter deigen slik at den plasser inn en bakeform på 26 cm. La bunnen stå kaldt i kakeformen til du har fyllet ferdig.

Lag deretter fyllet. Kok opp melk, vanilje og salt i en mellomstor kasserolle. Tilsett semulegrynet og rør godt. Sett varmen på lavt og la småkoke i 10-15 minutter. Rør fra tid til annen helt til blandingen tykner. Ta av varmen og bland inn sitronskall, sitronjuice, smør, sukker, malte nøtter og rosiner. Rør godt. Avkjøl i minst 10 minutter.

Varm opp ovnen til 200 grader. Stivpisk eggehvitene i en separat bolle. Når semuleblandingen har kjølnet, mikser du inn eggeplommene og rører deretter inn eggehviten forsiktig.

Spre syltetøyet over bunnen, deretter fyllet. Stek i omtrent 40 minutter, eller til toppen er gyllen og bunnen er gjennomstekt. Dekorer med melis. Tips: Legg en sjablong av en påskefigurer på kaka før du dekorerer med melis!

Oppskriften er hentet fra Helvetic Kitchen.

Osterzopf

Foto: Moerschy/Pixabay

Det finnes mange varianter av Osterzopf, eller Hefezopf som den også kalles i noen regioner. Noen liker brødet med litt kraftigere smak og bruker både rom, vanilje og rosiner. Andre foretrekker vanilje og sitron. Deigen kan formes som små kranser med et kokt påskeegg i midten, eller man kan lage et flettebrød.

Til 1 brød trenger du:

500 g mel
1 pk. fersk gjær, gjerne søt
175 ml melk
100 g sukker
80 g smør
1 ts vaniljesukker
revet skall fra en halv sitron, gjerne økologisk
1 egg
80 g rosiner 

Pensling:

1 ss melk
1 eggeplomme

Pynt:

perlesukker
høvlede mandler

Fremgangsmåte:

Varm opp melk til 37 grader. Ha mel i en bolle og lag et hull i midten. Smuldre inn gjæren, tilsett 1 teskje av sukkeret og litt av den varme melken. Rør sammen forsiktig med en gaffel og la deigen stå 15 minutter i romtemperatur for heving.

Ha smøret i den resterende melken. Ha så smørmelka og de resterende ingrediensene, med unntak av rosinene, i deigen. Rør sammen med en eltemaskin eller en håndmikser med eltekrok på laveste hastighet. Elt deretter 5 minutter på høy hastighet for å få en glatt og smidig deig. Ha i rosinene litt etter litt. Dekk til deigen og sett på et lunt sted. La heve til den er synlig blitt større.

Ha deigen på en arbeidsbenk med mel, elt godt noen runder og del den så i 3 like store deler. Rull hver del til en pølse på ca. 40 cm. Legg pølsene på et bakebrett kledd med bakepapir og lag en flette. Dekk til og la heve til den er merkbart større. Varm opp stekeovnen til 180 grader over- og undervarme, eller 160 grader varmluft.

Pisk sammen eggeplomme med 1 ss melk og pensle brødet. Strø over perlesukker og høvlede mandler. Sett brettet inn på nederste rille i ovnen og stek i ca. 30 minutter.

Ha brødet over på en rist og avkjøl. Vel bekomme!

Oppskriften er hentet fra Chefkoch.de

1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel