fredag, september 29, 2023

Slik bygger du en vedfyrt badestamp

Populært

Vedfyrt badestamp blir mer og mer populært. Og det er lett å forstå – med en vedfyrt badestamp trenger du ikke bekymre deg for strømprisene når du koser deg i ditt eget «private spa».

Dersom du er handy kan du bygge en slik badestamp selv. Mange mennesker velger å bruke store tanker av typen som brukes til å gi vann til storfe. Disse finnes i enten gummiert plast eller galvanisert stål.

Størrelsen og formen du velger vil avhenge av hvem som skal bruke den. En tynn, smal tank er bedre for en person, fordi de er lettere å varme opp og bruker mindre vann. Dersom dere er flere personer som skal bruke karet samtidig fungerer det bedre med en rund tank.

Hvis du er hendig med verktøyene og ønsker en badestamp som ser flott ut og ikke bare er funksjonell, så kan du velge å lage karet selv av tre. Sedertre er i så fall et godt materialvalg. Det er noe mer eksklusivt, men i tillegg til at tresorten ser bra ut har den også egenskaper som gjør det egnet i forhold til at det skal være vannbestanding.

Det er viktig at badestampen står på et godt fundament. Den kan stå på bakken, men på grunn av tyngden vil du uansett måtte lage et godt fundament.

Det er mange DIY-nettsteder som vil guide deg gjennom prosessen med å bygge ditt eget trebadestamp – vi har lært av Pure Living For Live sin guide.

Kjøpe ferdig? Kirami Comfort CULT-si Badestamp koster 31.889 kroner
Farge: Brun, Blå Varemerke: Kirami Fargenavn: Furu/Blå Property Size Lengde: 170 cm Høyde: 210 cm Bredde: 258 cm Diameter: 170 cm Størrelse: Ø170 cm.

Aller først må du kappe stavene til badestampen. Du må beregne dimensjonene til hver stav basert på størrelsen på plankene du bruker, og også omkretsen av badekaret ditt.

Husk også at du skal feste stavene til badestampgulvet ved hjelp av en dado-skjøt, slik at den indre omkretsen av badekaret reduseres litt.

Det viktigste er at du er nøye i skjøtene mellom hver av trestavene. Det går sikkert an å løse dette på flere måter, men vi har valgt å lære å lage badestamp fra denne YouTube-videoen som illustrerer prosessen godt: Her lages det en stamp med en kanoskjøter. Du trenger fres for å gjøre dette. Ved å ha en liten kant på stavene vil skjøten sitte bedre.

Kanten gjør at stavene «sitter» bedre sammen. Foto: Youtube

Dersom du har gjort en nøyaktig og grundig jobb med skjøtene vil sedertreet svelle, slik at stampen blir vanntett.

For å feste platene til gulvet på en pen måte kan du bruke et dado-spor. Det er forskjellige måter å lage denne skjøten på, det kan for eksempel gjøres med en bordsag. Fordi du vil ha denne skjøten så nøyaktig og så tettsittende, er det lurt å sjekke hver skjøt for passform for å sikre at det er nøyaktig hele veien.

Legg gulvplankene støtt på et bjelkelag når du limer dem sammen. Foto: YouTube

Gulvet bygges også av sedertre. Mange kommersielle boblebad i sedertre bruker størrelsen 2×6.

Legg plankene støtt på et bjelkelag når du limer dem sammen, og tegn opp sirkelen du skal sage ut. Fordi gulvet festes i et dadospor, så vil gulvet ha en litt større diameter enn innsiden av stampen. Brukt en stropp for å holde gulvet på plass mens du sager det ut med en stikksag.

Se Youtube guide for hvordan du lager gulvet her.

Nå har du gulv, og vegger. Da er det monteringen som gjenstår.

Foto: YouTube

Puss overfølødig lim av gulvet. Stavene er enkle å få på – bruk en dødslagshammer for å banke stavene forsiktig på plass. Sørg for at hvert ledd sitter godt og tett.

Foto: YouTube

Hvis du oppdager at du trenger en delvis stav kan du løse det med trikset som vises i denne videoen: De endte opp med å kutte en stav i to og deretter lage en enkel skjøt som fester seg til den nest siste staven.

Foto: YouTube

For å holde karet sammen, er det brukt tre vinylbelagte kabler som holdes sammen med klemmesett. Pass på å velge en kabel som ikke skader treverket.

Bygg trapp og benker til stampen, og skjær ut hull til bunnventilen. Dersom du plasserer den under en av benkene er det ikke så lett å komme borti den ved en feil, slik at vannet renner ut før du er ferdig å bade. Til benkene er det lurt å benytte rustfritt stål, ellers kan de korrodere raskt.

Fest bunnventilen. Du trenger også et rør som går ut av stampen

Kirami Steady Cube Badestamp koster 30 794,50 kr
Farge: Brun, Beige Fargenavn: Brun/Beige Varemerke: Kirami Property Size Lengde: 170 cm Høyde: 260 cm Bredde: 236 cm Diameter: 170 cm Størrelse: Ø170 cm

Det er to måter å varme opp en vedfyrte badestamp: Du kan velge intern brenner eller ekstern brenner.

En intern brenner, ofte kalt en snorkelovn, er den mest effektive måten å varme opp badekaret på. Brenneren er vanligvis laget av galvanisert aluminium. Den er helt forseglet bortsett fra toppen, der treet legges i og røyken kommer ut. Hele snorkelovnen er i vannet, noe som gjør at du får god varmeoverføring til vannet fra sidene av ovnen.

En ekstern brenner monteres, som navnet antyder, utenfor stampen. Det drar vann fra karet, gjennom rør som varmes opp av brenneren, og sender deretter vannet tilbake i karet. Når det er riktig bygget, sirkulerer vannet gjennom systemet ved konveksjon. Dette betyr at du ikke trenger en pumpe, men det betyr også at karet vil varmes opp saktere.

Kirami Comfort CULT-si Badestamp koster 28 589 kr
Fargenavn: Svart/Grå Farge: Svart, Grå Varemerke: Kirami Property Size Lengde: 170 cm Høyde: 210 cm Bredde: 258 cm Diameter: 170 cm Størrelse: Ø170 cm

Begge oppvarmingsmetodene er effektive. Dersom du velger en intern brenner, så bygg også et deksel foran brenneren slik at ingen ved et uhell kommer borti ovnen med foten.

Vedfyrte kar er normalt mindre enn elektriske kar, er mer «hands on» å bruke. Dermed blir vannet vanligvis erstattet i stedet for filtrert og behandlet. Om du bruker karet en gang om dagen, bør du forvente at du må tømme og fylle på stampen omtrent en gang i uka. Siden stamp-vannet ikke er tilsatt kjemikalier kan du bruke det til å vanne plenen.

Disclaimer: Denne artikkelen kan inneholde reklamelenker til nettbutikker som selger produkter som artikkelen omhandler. 

1,238FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel