torsdag, april 25, 2024

Rekordmange bitt: Dette må du gjøre om du blir bitt av hoggorm

Populært

Hoggormen har våknet, og det kan gå mot en travel sesong for legevakten.

Pandemien har sendt folk ut i naturen i mye større grad enn før, og 2020 ble et rekordår for antallet hoggorm-bitt.

Romerikes Blad melder at Giftinformasjonen fikk inn 521 henvendelser om hoggormbitt i 2020. Det tilsvarer en økning på hele 46 prosent fra året i forveien.

– Det er helt klart mye mer enn ellers, forteller Mari Tosterud, avdelingsdirektør i Giftinformasjonen.

Det er imidlertig ikke belegg for å hevde at verken året i år eller fjoråret er et «hoggorm-år».

–Det er omtrent like mange hoggormer som det har vært året før og året før der igjen, men det er heller ikke noe som peker på at det har gått mye tilbake, forteller hoggorm-forsker Dag Dolmen ved NTNU Vitenskapsmuseet til avisa.

Økningen i antallet henvendelser rundt bitt skyldes rett og slett at folk har brukt naturen mer.

Mange blir også bitt uten å være klar over det.

– Det er ganske vanlig å bli bitt uten at du har sett ormen, ofte hvis du har vært ute i blåbærlyng og noen kan tro de har tråkket på en pinne, men så ser de bittet, forteller Tosterud.

Dette er kjørereglene dersom du blir bitt av hoggorm:

1. Ta kontakt med folk, enten det er noen kjente via telefon eller noen i umiddelbar nærhet, slik at du har noen som kan bistå deg. Virkningene av hoggorm-bitt kan nemlig forsterke seg etter noen timer, og i verste fall kan du besvime og gå i koma. 

2. Hånden eller foten er de vanligste bittområdene. Ta et skjerf eller gassbind du har for hånden og surr oppover armen ovenfor bittstedet. Ikke veldig stramt, men fast. Giften sprer seg i lymfesystemet. Så om du surrer fast, men ikke stramt, strømmer blodet mens lymfesystemet stopper opp.

3. En hovedregel om du mistenker at du er blitt bitt er å alltid ta kontakt med Giftinformasjonen på telefon 22 59 13 00. De kan vurdere hvor du er bitt, symptomene og om du er i risiko.

1,239FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel