mandag, februar 26, 2024

Løft stemningen i høstmørket med vakre planter

Populært

Nå er det tid for å trekke inn og endelig kan vi åpne dørene for gjester igjen. Dette er ekspertenes råd til hvordan du sørger for en deilig innetid denne høsten – både for deg selv og ditt etterlengtede besøk.

– Hjemmet har vært vår trygge havn i den helt spesielle tiden vi er i ferd med å legge bak oss. Mer enn noen gang vet vi hvor viktig hjemmet er for oss, og det setter sitt preg på høstens interiørbilde, forteller Marianne Haga Kinder, interiørstylist og planteekspert bak den populære Instagram-kontoen @inspirasjonsguidennorge.

Relatert: Det er tid for lekne og levende mønstre

Nordmenn har brukt mye tid utendørs under pandemien.

Når kaldere temperaturer og varierende vær setter begrensninger på utetiden, må vi bringe naturen og grønne elementer inn i hjemmet.

– Vi ser at mange ønsker en naturlig følelse i hjemmet denne høsten. Mange går for et rolig interiør i myke farger, med naturmaterialer som ull og lin, i tillegg til planter som både frisker opp innemiljøet og skaper en hyggelig atmosfære å oppholde seg i, fortsetter Haga Kinder.

Relatert: Spennende nyheter og kjente favoritter i Hadelands jul

Grønne planter blir med inn i høsten

Grønne planter har vært i vinden som aldri før det siste året, og det er lite som tyder på at nordmenns planteinteresse kommer til å dale med det første – snarere tvert imot.

Relatert: Fra jord til bord: Naturen inspirerer ny bord-dekking

– Det skal fortsette å bugne av grønne planter, konstaterer Renate Larsen Lorentzen, som i likhet med Haga Kinder daglig inspirerer flere tusen nordmenn med sine interiør- og plantetips på Instagram-kontoen @casachicks.

BORDDEKKING: Gjør stas på dine etterlengtede gjester med et vakkert pyntet middagsbord. Foto: Marianne Haga Kinder

Plantasjens årlige trendrapport for 2021 slår fast at grønne inneplanter er en vedvarende trend blant nordmenn. Nå er det imidlertid også andre varianter av de typiske grønne plantene som vil dominere interiørbildet fremover. 

– Trenden fortsetter å bevege seg bort fra de klassiske store, grønne som Strelitzia nicolai og Monstera, og mot de mindre, litt rare, med mønster og farge, forteller Larsen Lorentzen og foreslår prikkete Begonia og Caladium i ulike varianter som attraktive alternativer.

Relatert: Skap sjel og dramatiske romeffekter med speil

Ifølge trendrapporten er planter med karakteristiske blader noe av det mest trendy i høst. Et par andre populære alternativer er Gjøksyre (Oxalis) og Praktspragle (Coleus), i tillegg flere planter med tykke blader, slik som kaktuser, Crassula, Aloe Vera og Peperoamia. 

HØSTPLANTER: Bordet er dekket med Alpefiol, høstlyng og Skimmia japoonica Rubella. Foto: Marianne Haga Kinder

– De overlever uten intensivt stell, noe som passer godt nå som verden har åpnet opp og tiden blir knappere, tipser Larsen Lorentzen.

Relatert: Disse bordlampene er også smart-høyttalere du kan bruke sammen med Sonos-systemet ditt

Løfter stemningen inne

– Forskning viser at inneplanter øker trivselen og får oss til å føle oss bedre. Det har mange fått øynene opp for det siste året, og det er vel så viktig å huske på plantenes positive effekt når vi nå går inn i en årstid preget med kaldere vær og mørketid. Å fylle hjemmet med planter er et positivt tiltak for innemiljøet, påpeker Hans Jensen, gartner i Plantasjen.

HØSTSTEMNING: Skimmia japonica ‘rubella’ garanterer høststemningen. Foto: Marianne Haga Kinder

Med planter i hjemmet, er også stemningen satt for hyggelige sammenkomster fremover. Det skaper en lun og hyggelig atmosfære. Prikken over i-en setter du ved å pynte bordet med planter og snittblomster – en fin tradisjon for å vise at man setter pris på gjestene.

Relatert: Hold orden i garderoben med disse enkle knepene

– Med en vakker borddekking i en travel hverdag viser du omsorg for dine gjester og forteller dem hvor mye de betyr for deg. Nå vil vi dekke på bordet med lune stoffer, som en tung linduk, og rustikke serviser som tåler en støt, kombinert med festglass i krystall og vakre mønstre, sier Haga Kinder. 

Plantene som garanterer høststemning på middagsbordet:

 • Høstlyng
 • Alpefiol
 • Skimmia japonica ‘rubella’
 • Inkacalathea
 • Krysantemum
 • Høstlige detaljer som blader, strå, kastanjer, mose og gresskar
DETALJER: En hvit alpefiol lyser opp i høstmørket, sammen med fine høstlige detaljer som kongler. Foto: Marianne Haga Kinder

Slik bevarer du plantene gjennom vinteren

– Sesongskiftet kan påvirke planter på samme måte som mennesker, så det er en god idé å gi dem litt ekstra oppmerksomhet fremover. Dette er fem av de viktigste tingene du bør gjøre fremover. Og husk at det gjør deg godt å tilbringe litt tid med plantene, så dette er også for ditt eget velvære, rådgir Plantasjen-gartneren Jensen.

Relatert: Lag vakre dekor-kuler av greiner fra slyngplanene

PRAKTSPRAGLE: Hjørnet fylles av trendplanten praktspraglen ‘Wall Street’. Planten er både lettstelt og fargerik, og setter farge på tilværelsen i det høstlige mørket. Foto: Renate Larsen Lorentzen
 • Stell og rens: Forbered plantene på en ny sesong ved å fjerne tørkede blader, vurder om du bør potte om og beskjær ustyrlige stiklinger. Å ta vare på stiklinger er en fin, terapetuisk aktivitet i høstmørket.
 • Vask bladene: Med mer aktivitet innendørs, øker også mengden støv, og plantene kan være en real støvmagnet. En viktig rutine er å holde bladene rene for støv, slik at bladene får puste.
 • Mye lys: Samle alle dine grønne planter i grupper og plasser dem på steder med mye naturlig lys, gjerne nært et vindu. Trekker det fra vinduet bør du sette planten langt nok unna til at den ikke blir påvirket av kulden ute, men likevel nære nok til å få tilstrekkelig med lys. I mørke hjørner av hjemmet kan det være lurt å supplere med ekstra plantebelysning.
 • Vanning: Plantene krever mindre vann på vinteren enn om sommeren, og ulike planter krever ulik mengde vann. Er du usikker, kan du vanne plantene fra bunnen av, eller stikk en finger i jorden og kjenn etter: Er den fuktig kan du vente, er den tørr kan du vanne. Sett planten i vann i 15 til 30 minutter, og flytt den deretter tilbake i potten.
 • Tilfør fukt: Bruk av peis eller varmeovner kan føre til tørr luft.Spray derfor plantene regelmessig med vann.
1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel