13 gode tips til en bæredyktig hage

av Eivind Ertesvåg

Vi lever i en tid da begrepet «bæredyktig» brukes i stadig videre omfang, men visste du at du selv med helt enkle grep kan gi ditt bidrag til et mer bæredyktig miljø – hjemme i din egen hage?

Det at noe er bæredyktig betyr egentlig ikke annet enn at det er bedre for miljøet enn det er dårlig. Selvfølgelig finnes det flere fortolkninger, men la oss holde oss til denne.

For å få en bæredyktig hage vil du komme svært langt med sunn fornuft og riktig valg av materialer og planter. Og det er faktisk slett ikke så vanskelig som det kan høres ut som. Her er noen tips til inspirasjon for å skape din helt egen bæredyktige hage.

1. La plantene vise deg hvordan

hage

Illustrasjonsfoto fra Canva

Ikke heng deg for mye opp i hvilke planter du skal velge til hagen din. Se heller etter hvilke planter som allerede vokser der, og om de eventuelt sprer seg på egenhånd. Gjør de det, er det et tegn på at de trives. Og motsatt. Har du planter som stadig krever litt ekstra stell eller dør, er det et tegn på de ikke trives, og kanskje heller ikke bør være der.

2. Plant variert og mye

Alle planter har den egenskapen at de omgjør CO2 til oksygen, så jo flere planter jo bedre. Trær og større busker med mange blader er spesielt godt, og rustikke stauder er både lette og holde og bidrar med pollen, nektar og frø som gir næring til dyr og insekter.

3. Samle regnvann

Sett tønner under takrennene dine slik at du kan samle sammen regnvann du kan bruke til å vanne hagen med. På den måten sparer du miljøet samtidig som du unngår å belaste vannregningen din alt for mye.

4. Unngå impregnerte materialer

Skal du anlegge blomsterbed eller innrede hagen med hagemøbler er det lett å falle for fristelsen og bruke trykkimpregnerte materialer. De holder lenger og krever lite vedlikehold, men har flere ulemper. De inneholder skadelige stoffer som sakte men sikkert lekker ut i naturen og blander seg med jordsmonnet de kommer i kontakt med. Hvilket er lite heldig med tanke på eventuelle grønsaker eller urter som er tiltenkt matbordet.

Det finnes flere gode tresorter som er betraktelig mer velegnet enn impregnerte, som for eksempel lerk eller teak, som ikke bare er utrolig holdbart, det blir også penere med årene.

5. Lag din egen kompost

kompost

Lag din egen kompost. Foto: Canva

God kompost kan være alfa og omega for en bæredyktig hage. Heldigvis er det lett å lage din egen kompost, det er i korte trekk bare å blande sammen gress, løv, småkvist og annet som blir til overs når du steller med plantene dine. Sørg for god fuktighet i komposthaugen din, og naturlige prosesser vil sørge for at du får fin og god matjord ut av det.

6. Velg bæredyktige materialer

Dette kan faktisk være vanskeligere enn det høres ut til, for selv om det er nærliggende å tenke at tre og stein er mer bærekraftig enn plast og betong, er det neimen ikke sikkert det stemmer. For hva hvis treet du bruker kommer fra en truet regnskog på den andre siden av jordkloden, eller at steinen er industrielt tilvirket under svært forurensende forhold?

Det finnes forskjellige former for merking av bærekraftig tilvirkede materialer. Lær deg disse og se etter dem når du velger materialer til hagen din.

7. Velg jord uten torvmose

Mye kjøpejord inneholder store mengder torvmose. Dette fordi den er svært næringsrik og lett å få tak i, men dessverre er den ikke spesielt bærekraftig, mest på grunn av måten den tilvirkes på. Store landområder påvirkes ved utvinning av torvmose, samtidig som det frigjøres mye opplagret CO2 ved oppgraving.

8. Bruk naturlig gjødsel

Bruk din egen kompost, gjerne iblandet dyremøkk fra enten ku, hest eller høns hvis du kan få tak i det. Bland dette i komposten så tidlig som mulig, slik at den blandes inn i så tidlig i prosessen som mulig.

9. Bruk overskuddet i hagen

Det vil alltid bli noe til overs i hagen din. Enten du luker, planter nytt, eller rydder litt i gamle bed. Alt dette kan enten plantes om igjen andre steder i hagen din, eller det kan komposteres.

10. Dropp sprøytemidlene

Den aller beste metoden for å unngå ukrutt og ugress er å luke. Det etterlater ingen kjemikalier eller andre skadelige stoffer, samtidig som du med sikkerhet vet du bare rammer nettopp de plantene du ikke ønsker å ha i hagen.

Et godt tips er å plante enten kløver eller honningurt i grønsaksbedene etter du har høstet årets avling, da disse beskytter mot ugress samtidig som de bidrar til å holde jordsmonnet frodig og næringsrikt.

11. Hold plenen liten

Det er flere grunner til at man bør velge en liten plen fremfor en stor. For det første vil ikke en plen bidra noe særlig til hverken dyrelivet i hagen, eller med tanke på CO2. Dessuten vil en stor plen kreve mer vedlikehold enn en liten, noe som ofte medfører bruk av maskiner som gressklippere og mosefjernere, som går på bensin. Riktignok finnes det elektriske alternativer, men de er heller ikke alltid produsert i bærekraftige miljøer.

Plen er imidlertid et bedre valg enn steinheller, da plenen slipper vann ned i jordsmonnet, og ikke leder det bort slik fliser ofte gjør.

12. Bruk kortreiste planter

Ikke kjøp eksotiske planter som fraktes lange veier, selv om de er aldri så fine. Kjøp lokalt, eller enda bedre, snakk med naboene dine om de har noen avleggere de kan gi deg. På den måten får du planter du allerede vet trives i klimaet de skal leve i, og det er gratis.

13. Lag en dyre- og insekt vennlig hage

En hage kan være så utrolig mye. Den kan være et vakkert sted å slappe av i, eller en oase for både dyr og mennesker. Med enkle grep kan hagen din bli et eldorado for små dyr og insekter, som kan gi deg små og store opplevelser gjennom sommeren. Dessuten kan du bidra til å hjelpe arter som står i fare for utryddelse.

Konstruer hagen slik at det er små gjemmesteder, steder fugler kan bygge reir, vann og planter som gir næring til de dyrene og insektene du ønsker å ha der. La gjerne en del av hagen vokse vilt og på egenhånd, og legg noen stubber og litt større kvister i en haug som skjul for smådyr.

Videre kan du henge opp fuglekasser og insekthotell, så kan du selv følge med på noen av de naturens små undere som vil komme dit.

Du liker nok disse