fredag, juni 14, 2024

Ekspert-tips: Slik vedlikeholder du utemøblene

Populært

Våren er i anmarsj – det har begynt å spire, og dagene blir stadig lysere. Tiden er inne for å forberede uterommet mot hyggelige vår- og sommerdager. 

Utemøbler spiller en avgjørende rolle både for komfort og uttrykket man ønsker for sitt uteområde.

Uteplassen er en oase for avkobling. Enten om man sitter på rumpa og slapper av, eller har jord på nesetippen så nyter man uteområdet. Det er mange måter å organisere uteområder på, uansett om det er på balkongen eller i hagen.

Hagemøblene er viktige for oss. Og med rett vedlikehold er de finere lenger – og varer lenger.

– Utemøblenes materiale påvirker både hvor lenge de varer, vedlikeholdsbehovet og uttrykket møblene gir i uterommet. Rengjøring og vedlikehold av utemøblene er avgjørende for å sikre at de holder lengre i bruk og for at de skal se fine ut, sier Ida Groven.

Hun er kategoriansvarlig for Garden Care & Living i Plantasjen.

– Å vedlikeholde utemøblene kan tenkes å være en slitsom prosess, men det er imidlertid fullt mulig å få det gjort i en fei. Så husk å prioritere det nå før sesongen starter, tipser Groven.

Idas tips til hvordan du sørger du for at hagemøblene er i god stand lenge:

Hagemøbler bør tas inn på høsten, og før frosten kommer 

Rengjør møblene og sørg for at de er tørre før de settes bort for vinteren. Bruk møbeltrekk som puster, oppbevar møbler og puter på tørre steder, og helst innendørs.

Unngå frost og store temperaturforandringer, og sørg for et ventilert miljø. Plasser møbler slik at eventuell kondens og vann kan renne av, slik at det ikke oppstår mugg, sopp og andre skader.

Bruk møbeltrekk når de ikke er i bruk, da varer de mye lenger

Ytre faktorer spiller en avgjørende rolle, både sol, vær og vind kan påvirke fargeendringer, eldring av treverk og putenes form.

Husk på skruene

Hagemøbelutsalgene hos Plantasjen anbefaler å stramme møbelskruene en til to ganger i sesongen, og gjerne når de hentes ut fra vinterlagring.

Puter og tekstiler trenger også omsorg

Dette skal dessuten oppbevares tørt når det ikke er i bruk.

Plasser puter og tekstiler i høyden for å unngå gnagere. Samtidig anbefales det å impregnere puter for å forlenge livslengden.

Ved å impregnere sikrer man også at tekstilene er lettere å rengjøre, mer vannresistente og minsker sjansen for solbleking.

Rengjøring og vedlikehold er avgjørende

Generelt kommer man langt med vanlig såpe og lunkent vann, bruk hageslange for enkel rengjøring og unngå høytrykkspyler da trykket kan skade materialet. Det finnes også pleie- og vedlikeholdsprodukter å få kjøpt på hagesentrene, som sikrer at man bevarer kvaliteten år etter år, enten det er treverk, metall eller syntetiske materialer.

1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel