fredag, april 19, 2024

Eksperttips: Slik forlenger du levetiden på klærne dine

Populært

Bevisste vaskevaner minske ikke vare vår miljøpåvirkning, men det kan også spare deg for penger på lang sikt.

Mats Haglund er produktekspert hos LG Nordic Home Appliances. Han har delt seks tips for å forlenge levetiden på klærne dine, samt gjøre hverdagsvasken mer bærekraftig:

1. Lagring av ullplagg

For å bevare plaggene dine og unngå krymping, anbefales det å vaske dem forsiktig med riktig temperatur og ullvaskemiddel.

Dersom plagget likevel krymper, bør du legge plagget i kaldt vann med en mild, ullvennlig såpe i omtrent 10 minutter for å løse opp ullfibrene. Etterpå, heng eller legg plagget på et kjølig sted, og forsiktig strekk det tilbake til sine opprinnelige dimensjoner for å gjenopprette fibrenes integritet.

La deretter ullplagget tørke naturlig, da unngåelse av varme i tørkeprosessen bidrar til å opprettholde fibrenes form. Vær oppmerksom på at det kan være nødvendig å gjenta prosessen flere ganger for å oppnå ønsket størrelse på plagget.

Les også: Slik får du håndklærne til å lukte friskt uten eddik

2. Luft klærne 

Klær som har vært brukt en dag, trenger sjelden å vaskes. I stedet for å legge dem i vaskemaskinen, kan du vurdere alternativer som luftig eller bruk av en damprenser.

En Damprenser gir rask rensing og rask pressing av klærne. Hvis du ikke har tilgang til slike damprensere, kan du enkelt friske opp klærne ved å henge dem på badet mens du dusjer. Dette hjelper med å bevare plaggets kvalitet og friskhet, uten å belaste dem med unødvendig vasking.

Les også: Slik blir du kvitt nupper på ull – og slik forebygger du nupping

3. Ikke vær redd for kalde vasker 

Ta sjansen på å senke temperaturen når du vasker klærne dine. Dette energieffektive tiltaket bidrar til å bevare fargene på klærne, og er både en fordel for økonomien og miljøet.

Les også: Slik blir du kvitt svetteflekker på klærne

4. Tørkeballer for kortere tørketid

Tennisballer har lenge vært et populært hjelpemiddel for å tørke dundyner og puter jevnt i tørketrommelen.

Nylig har imidlertid ulltørketrommelballer blitt mer populært. Ikke bare bidrar de til jevn tørking, men de hjelper også med å redusere statisk elektrisitet i tørketrommelen. Du kan i tillegg tilføre en behagelig duft ved å dryppe noen dråper duftolje på tørkeballene.

Les også: Hold orden i garderoben med disse enkle knepene

5. Vask vaskemaskinen innvendig

Selv vaskemaskinen trenger litt pleie for å holde klærne rene og friske, og spesielt fjerning av gammelt vaskemiddel og lo er viktig.

Du kan enkelt rengjøre vaskemaskinen ved å bruke en miljøvennlig blanding av vaskemiddel, eddik og vann, samt en mikrofiberklut.

Mange moderne vaskemaskiner har også dedikerte rengjørings-programmer for trommelen, som anbefales å bruke hver måned for å holde maskinen i topp stand.

Les også: Slik rengjør du oppvaskmaskinen

6. Vask like klær sammen

For å ta vare på klærne og unngå unødvendig slitasje, er det lurt å sortere klærne før vask.

Sjekk vaskesymbolene på hvert plagg for å forsikre deg om at de blir riktig behandlet og ikke tar skade under vasken.

For eksempel, sokker og jeans har ulike behov og bør vaskes separat med passende vaskeprogrammer.

Les også: Koster litt over en krone og 10 minutter: Slik får du rengjort komfyrdøren i en fei

1,239FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel