tirsdag, juni 18, 2024

Slik lager du julekrans

Populært

Det er hyggelig med en vakker krans på døra, bordet eller veggen nå som vi nærmer oss jul. Og det er både enkelt og koselig å lage kransene selv.

Kransen, eller sirkelen, symboliserer det evige. Rundt juletider dukker dette symbolet opp på dører, vegger og bord.

Kranser er vakre, og ikke bare er det overraskende enkelt å lage dem selv, men det å konsentrere seg om designet og lage noe med hendene er også en fin og stille stund. Nesten som meditasjon.

Dette trenger du:

1. En base/stamme å tvinne kransen rundt. Dette kan være en ring av halm, eller metallringer. Begge deler selges både på gartnerier og hobbybytikker. Dersom du virkelig skal lage kransen helt fra bunnen, så kan du også tvinne en krans av greiner fra slyngplanter eller tynne bjørkekvister.

Relatert: Lag vakre dekor-kuler av greiner fra slyngplanene
Relatert: Seks flotte pakke-kalendere du lager selv

2. Ståltråd

3. Granbar, thujagreiner, buksbom, sypress, furu, eucalytus eller annet grønt du ønsker å binde i kransen. Du kan bruke mange ulike sorter med grønt, bare pass på at det er noe som holder seg godt over en lengre periode uten vann.

Du skal bare bruke tuppen av granbaret eller det du velger å binde inn i kransen din, så det holder å klippe av 12-15 cm ytterst på tuppen av grenene.

4. Kongler og annet du ønsker å pynte kransen din med.

Slik gjør du:

Start med å dele opp og ordne det grønne i små «buketter» som du skal fordele rundt kransen din.

Relatert: Vakre pledd du strikker selv
Relatert: Koselige julekort du lager selv

Fest deretter ståltråden til basen din.

Ta en bukett og form som en vifte. Den skal være tynnest inne mot festene og spres vakkert utover i en trekantform. Seksjonene som vender inn i sirkelen skal være litt kortere enn de som vender ut av sirkelen.

For å holde sirkelformen er det viktig å ha litt kortere grener som peker innover i kransen. Ellers vil den bygge seg opp innover, slik at du «mister» sirkelformen. Foto: YouTube

Dersom grener stikker ut i bunnen av buketten din, trimmer du dem før du fester buketten. Hold «buketten din ned mot basen, like over der du har festet ståltråden, og surr tråden et par ganger rundt buketten så den er festet til basen.

De korteste delene av buketten peker innover i kransen. Foto:YouTube

Lag deretter bukett nummer to på samme måte. Plasser den ned på basen på samme måte som du gjorde med den første. Fest den andre buketten nær festepunktet på den første buketten, slik at du dekker ståltråden.

Når sirkelen nesten er sluttet, pass på at du holder den første buketten godt unna de siste bukettene. Du vil ikke binde fast den første buketten. Det kan kreve litt lirking.

Hold den første buketten godt til side, slik at du ikke surrer ståltråden rundt den når du fester de siste. Foto: YouTube

Stilkene på den siste buketten lirkes forsiktig under den første, slik at hele basen er skjult.

Du skal ikke se hvor kransen begynner og slutter. Når du er fornøyd med resultatet og har festet den siste buketten, snur du kransen din.

Kransen skal være jevn, og du skal ikke se hvor den begynner og slutter, verken på forsiden eller baksiden. Foto: YouTube.

Kutt av ståltråden, så du har cirka 20-25 cm å jobbe med. Fest ståltråden godt i basen din, og avslutt med en liten knute så den holder.

Fest ståltråden godt i basen, og avslutt med en knute. La det være godt med ståltråd til overs som du stikker inn i basen – i tilfelle du må stramme på den senere. Foto: YouTube

I videoen under kan du se trinn for trinn hvordan blomsterdekoratør Philippa Craddock har laget sin krans. Craddock er blant annet kjent for å ha laget blomsterdekorasjonene til bryllupet til prins Harry og hertuginne Meghan.

1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel