fredag, juni 14, 2024

Slik rengjør du oppvaskmaskinen

Populært

Fett og kalk gir ypperlig grobunn for bakterier, noe som resulterer i vond lukt, skitten oppvask – og i verste fall en ødelagt oppvaskmaskin.

Du tror kanskje at oppvaskmaskinen din vasker seg selv mens den vasker oppvasken din? Det er dessverre ikke tilfellet. Biter av mat, fett, uoppløst vaskemiddel og vannmineraler bygge seg opp i filter og innervegger – og kan til og med tette sprayarmene.

Bortsett fra den ubehagelige lukten og det skjemmende utseendet smusset etterlater seg, kan en skitten oppvaskmaskin også etterlate flekker og film på glass, servise og bestikk.

Good Housekeeping Institute Home Care & Cleaning Lab har en egen vegg i laboratoriet med seks oppvaskmaskiner de har kjørt tester på. Der har de også avdekket de beste metodene å rengjøre en oppvaskmaskin.

Fjern matbiter daglig

Dersom det lukter av oppvaskmaskinen din er det antagelig matrester som er årsaken. Disse bør fjernes etter hver oppvask.

Trekk ut den nederste kurven og bruk et papirhåndkle for å fjerne matrester som kan ha falt ned i filterbrønnen eller satt seg fast andre steder.

Tørk av overflødig mat før du legger dem i oppvaskmaskinen. Hvis du ikke planlegger å kjøre en oppvask umiddelbart, så bør du skylle av oppvasken i vasken, eller kjøre et skylleprogram for å forhindre uønsket lukt.

Tørk vekk smuss rundt døren ukentlig

Fettrester og annet smuss kan sette seg på innsiden av døren, bunnen av oppvaskmaskinen under døren eller ved dørkantene. Bruk en fuktig mikrofiberklut eller svamp for å tørke det bort.

I tillegg bør du også rengjøre dørpakningen og dispenseren hver uke. Bruk en myk gammel tannbørste for å forsiktig skrubbe bort smuss fra  gummipakningen rundt døren. Du kan bruke mildt såpevann. Gå også over dispenseren med en fuktig klut eller papirhåndkle for å fjerne uoppløst vaskemiddel og annet rusk.

Rengjør oppvaskmaskinfilteret ukentlig

Filteret er plassert under den nederste sprøytearmen. Du må trekke ut det nederste stativet for å komme til. Sjekk bruksanvisningen om du ikke er sikker på hvordan du fjerner det.

Fjern filteret og skyll det under varmt rennende vann.

Bruk en myk tannbørste og skrubb stålnettingen og filterrammen for å få bort fett og andre partikler som kan ha satt seg fast i sprekkene. Skyll den deretter ren.

Pass på at du har satt filteret ordentlig på plass igjen før du kjører en oppvask.

Kjør full rengjøring hver måned

De fleste maskinrenser krever tom maskin. Men Zalo maskinrens kan du ifølge Meny kjøre selv om du har oppvask i maskinen.

Etter at du har renset filteret fyller du maskinen som vanlig. Deretter legger du en oppvasktablett i doseringskammeret, og en dose maskinrens i bunnen av oppvaskmaskinen.

Kjør normalprogram eller intensivprogram uten forvask.

DIY-løsning?

Ja, det finnes «kjerringråd» for alt – også for å rengjøre oppvaskmaskiner. Og det er nok en gang eddik som anbefales, av blant andre Good Housekeeping.

For å rengjøre oppvaskmaskinen med eddik, plasser du en skål fylt med en destillert hvit eddik i den øverste kurven og kjører et program med høy temperatur, uten vaskemiddel eller oppvask.

1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel