torsdag, august 18, 2022

Slik lager du tradisjonelle Lussekatter

Populært

Selv om vi har fått strengere koronarestriksjoner nylig får vi håpe det likevel er rom for å fylle barnehager og skoler av hvitkledde barn med tente lys, og en duft av safran og fersk bakst.

Luciadagen er et koselig lyspunkt i mørketiden, og her er den klassiske oppskriften på lussekattene.

Lussekatter er deilige hveteboller i ulike fasonger som vi baker til Luciadagen 13. desember. Gulfargen kommer fra krydderet safran. Vil du bake lussekatter på den klassiske måten, så er det å gjøre som du pleier med gjærbakst.

Dersom du synes safran er litt dyrt er det absolutt forståelig. Den typiske gulfargen kan du også lage ved å bruke gurkemeie. Smaksmessig er det ikke veldig stor forskjell.

Les også: Tre sorter klassisk sild til julefrokosten

– I søt gjærbakst er det spesielt viktig å passe på at deigen blir eltet godt nok for å få utviklet glutenet. Sukker og fett gjør deigen tung slik at den krever et ekstra sterkt glutennettverk for å løftes opp. Om du i tillegg tilsetter smøret på slutten av eltetiden og lar deigen få heve lenge nok, er det store sjanser for et bedre bakeresultat, forklarer daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn, Torunn Nordbø, i en pressemelding.

Enkle lussekatter

200 g smør
6 dl melk
250 mg safran eller 1 ts gurkemeie
1 kg hvetemel
250 g sukker
1 ts salt
2 egg
1 pk gjær
1 egg til pensling
rosiner til pynt

Les også: Gled bestemor og bestefar med en kakeboks pyntet med barnebarna

Slik gjør du

Skjær smør i terninger og la det stå på kjøkkenbenken til romtemperering.

Mål opp melken og bland safranen godt inn. 

Ha melet i en bakebolle, tilsett sukker, salt, egg og safranmelken. Smuldre i gjæren.

Elt deigen godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin. Deigen er ferdig eltet når den er smidig og slipper kanten av bollen. Tilsett romtemperert smør, og elt til deigen igjen er glatt og smidig. Dekk bakebollen med plast eller et klede, og la heve til dobbel størrelse.

Les også: Tro det eller ei, det finnes: Dette er vitenskapen bak julemiddagen

Ha deigen ut på lett melet bakebord. Trill tynne pølser og form dem til lussekatter – se bildet for inspirasjon.

Legg lussekattene på stekeplate kledd med bakepapir. Etterhev under plast eller klede til nesten dobbel størrelse, ca.  20 minutter.

Les også: Få julekakene til å holde lenger med rett oppbevaring

Pensle lussekattene med egg og pynt med rosiner.

Stek lussekattene midt i ovnen ved 225 °C i ca. 10 minutter, eller til de er lyst gylne. Avkjøl på rist.

Oppskrift: Opplysningskontoret for brød og korn

Les også: Sju baketips for sju slag

1,193FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel