fredag, juli 30, 2021

Dette planter du nå: Dill og persille

Populært

Dill og persille har en sesong fra april og til nå, så du rekker fortsatt å lage en liten kjøkkenhage – eller balkonghage.

Begge deler kan sås som frø, men selges også som ferdige planter på hagesentrene. Sår du som frø kan det være lurt å så i torvpotter først, før du planter ut plantene dine.

Dill

Dill er et lettstelt alternativ til kjøkkenhagen. Urten, som er fin til både sjømatbufféen og supper, tiltrekker seg veps og andre rovdyrinnsekter som rydder hagen din for skadedyr.

Relatert: 10 urter som trives inne hele året

Allerede etter 10-14 dager ser du plantene, og et par uker etter det igjen, kan du servere egendyrkede urter til rekebordet. Når planten har fire-fem blader, kan du begynne å høste av den. Hvis du ikke har mange planter, kan du klipp av bladene med saks og la stilken være.

Dersom du har kjøkkenhage kan du plante dill sammen med kål og løk, men hold dillen unna gulrøtter og pastinakk. Urten blir opp mot en meter høy og er ganske skjør, så du bør passe på at det ikke er sterk vind der du planlegger å dyrke dill.

Relatert: Slik lykkes du med urtehage i krukker

Når du har plantet frøene, er det viktig å passe på at jorden ikke tørker helt ut. Vann slik at jorden hele tiden er fuktig men ikke tung og våt. Dill liker seg aller best i grønnsaksjord, som er lett og næringsrik og godt drenert.  Planten er glad i sol.

Har du hatt dill før så bytt voksested etter et par år for å unngå sykdommer. En tommelfingerregel er å bytte plantested minst hvert femte år.  

Persille

Båre blad- og kruspersille trives i gode solforhold, og i le for vinden. Fukt gjerne frøene før du planter. Når du fukter frø før plantingen, reduserer du tiden det tar for frøet å spire. Frøene er nemlig designet for å være svært robuste i en natur som vanligvis er mer brutal mot dem enn det hagelivet er. Når du fukter frø fyller du en liten bolle med varmtvann fra springen, og legger frøene oppi. Men pass på at du ikke drukner frøene – de fleste frø tåler kun 12-24 timer med fukting.

Relatert: Du trenger ikke kjøpe ingefær – Slik dyrker du det enkelt hjemme

Jordsmonnet du sår i skal være fuktig men ikke vått – er det for tung og våt jord kan røttene på planten råtne. Om du velger å plante bladpersille i potte på balkongen, så pass på å ha dreneringshull i potten.

Dersom du har kjøkkenhage, kan du gjerne plante persille sammen med hvitløk og løk. Høybed er et fint alternativ, da det beskytter persillen mot snegl og annet utøy.

1,210FansLik
268FølgereFølg

Neste artikkel