lørdag, desember 9, 2023

Slik lykkes du med urtehage i krukker

Populært

Det er vår og snart plantesesong. Og ønsker du variasjon i hagen eller på balkongen kan du begynne å planlegge en urtehage.

Krydderurtene i butikken er grønne og fine når du kjøper de, men om du vil holde de fine mer enn en drøy uke må du plante dem i krukker.

– Jorda som følger med «butikk-urtene» er næringsfattig og tørker fort ut. Det er dessuten vanligvis alt for mye plante i forhold til mengden jord. Urtene er først og fremst laget for å konsumeres der og da, det er ikke meningen de skal vokse videre hjemme hos deg, forklarer hagebloggen spirea.no.  

Med unntak av basilikum, som må stå inne, vil de fleste vanlige krydderurtene kunne trives i hagen eller på balkongen din.

– Kjøper du krydderurter på hagesenteret, får du planter av bedre kvalitet, som står i bedre jord. Hvis du ikke tillegg planter disse over i større krukker, og lar dem stå ute, kan du høste urter hele sesongen, sier hagebloggen Spirea.no.

Et par urter i hver potte

De anbefaler å plante et par ulike urter i hver potte. Skjønt mynte må du plante for seg selv. Mynte er nemlig svært lettvokste.

– Du må i hvert fall aldri finne på å plante mynte ute i hagen, da vil du veldig fort få en hage full av bare mynte, opplyser den populære hagebloggen.

Viken Gartneri på Frosta er en av produsentene i Gartnehallen som leverer NYT NORGE-merkede urter du finner i de fleste matbutikker. På nettstedet Norsk Mat kommer de med tips til hvordan du lykkes med å plante urter i krukker:

  • Sørg for at det er dreneringshull i potten.
  • Legg småstein eller leca som drenering i bunnen av potten, cirka 3-5 centimeter.
  • For å hindre at jord kommer ned i dreneringen og tetter dreneringshull som igjen kan hindre oksygentilgangen, legges et lag av filt, tøy eller lignende.
  • Fyll så på jord. For å unngå vann- og jordsøl fylles jord opp med 4-5 centimeter klaring til pottekanten. Potten er nå klar for planting.
  • Rotklumpen på planten må være godt dekket av jord. Trykk så jorden sammen, men ikke for hardt, da det er viktig at røttene får rikelig med oksygen.
  • Det er viktig at krydderplantene blir gjødslet enten hver gang en vanner eller med langtidsvirkende gjødsel. Siden det er et begrenset jordvolum i krukke, bør en også satse på god jord som holder på fuktigheten.
  • Det er viktig å ta bort eventuelt råtne greiner og blader, da dette sprer seg fort. Du bør også huske godt med vann gjennom sommeren.
1,240FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel