fredag, juli 30, 2021

Kjøkkenhagen i juli: Tid for Pipeløk

Populært

Selv om det er høysommer er det ikke for sent å så grønnsaker.

I juli er det tid for å direkteså pipeløk. Denne dekorative løkarten som stammer fra Sibir har blitt mindre vanlig i norske hager. Men pipeløken, som er en urte, gjør seg i både salater og supper, og kan brukes som en purreløk. Så det er absolutt et spennende tilskudd til kjøkkenhagen.

Relatert: Tre nydelige oppskrifter med rabarbra

Planten blir 30 cm høy. Du sår dem med 20 cm mellomrom, og det tar rundt 60-70 dager før du kan høste, litt avhengig av hvilken art du har valgt. Pipeløken er dessuten flerårig – så du vil ha glede av den år etter år.

For å lykkes med denne veksten må du plante pipeløken i veldrenert jord, med gode solforhold. Den kan også med fordel gjødsles godt akkurat når den plantes. Resten av året er den nøysom og hardfør. Selv om planten tåler å stå litt tørt, bør du unngå å plante dem i svært tørt jordsmonn, anbefaler hagebloggen Know Your Vegetables. Du planter med løkspissene på nivå med jordoverflaten.

Relatert: Brenneslevann: Naturlig supergjødsel

Pipeløken har en lang sesong – helt fra april til juli. Den er veldig lik andre løkarter. De har en pæreformet rot og grønne blader. Knollene formerer seg raskt i løpet av et par år. Det kan derfor lønne seg å grave opp løkene i mars eller oktober, dele dem forsiktig og plante på nytt.

Når du skal høste, kan du enten ta opp hele løken, eller klippe bladene med saks. Du starter på de ytterste bladene.

1,210FansLik
268FølgereFølg

Neste artikkel