fredag, april 19, 2024

Dette må du passe på når du pusser opp badet

Populært

Badet er normalt det aller dyreste rommet å pusse opp, og stemningen på badet er viktig for oss.

Skal du pusse opp badet selv er kanskje den aller viktigste kunnskapen den du har om egne evner og begrensninger. Så lenge du vet hva du driver med kan det være penger å spare, men i motsatt fall kan det bli dyrt.

Dersom du gjør deler av jobben selv, så snakk alltid med håndtverkerne før du gjør noe.

– Rørleggeren kan fraskrive seg ansvaret for at membran og annet arbeid holder dersom du monterer badeomsmøbler, knagger, eller lignende selv. Lager du hull i membranen, er den ikke lenger vann- og fukttett. Og da har du heller ingen garanti, sier rørleggerkjenden VB.

Fagrådet for Våtrom (FFV), som er en bransjeorganisasjon for bedrifter som jobber med våtrom, har gode tips til deg som skal leie inn håndtverkere for å pusse opp badet.

Sjekk referanser

Det første er å alltid sjekke håndtverkernes referanser fra tidligere kunder. «Dyktige våtromsentreprenører er ikke redd for at referansene sjekkes», skriver de.

Dersom du benytter en uorganisert bedrift, anbefaler de også at du sjekker bedriften i Brønnøysundregisteret – du må vite at det finnes et telefonnummer og en foretningsadresse du kan nå vedkommende på i fremtiden også.

Lag en skriftlig plan og få skriftlig tilbud

Skriv ned hvilket arbeid du vil ha utført. Dersom det er nødvendig så få også håndtverkerfirmaet innom på befaring hos deg før du får et pristilbud. FFV tipser om at du i denne skriftlige redegjørelsen skal få med at arbeidet skal utføres etter Byggebransjens våtromsnorm.

Byggebransjens våtromsnorm (BVN), som er utarbeidet av FFV og SINTEF, skal bidra til at de løsningene og materialene som brukes og det arbeidet som utføres, har en så høy standard at man oppnår vannsikre våtrom med gode planløsninger og lang levetid. 

Få også et skriftlig tilbud som inneholder pris, oppdragsbeskrivelse, tidsramme og beskrivelse av kompetanse i utførende bedrift.

Skriv kontrakt

FFV understreker at en skriftlig avtale eller standardkontrakt med håndverkeren er viktig. Denne må du inngå før arbeidene starter. Også her sier de at det er viktig at du avtalefester bruken av Byggebransjens våtromsnorm. Med kontrakt er det enklere å fastslå hva dere er blitt enige om, og kontrakten gjør at du står sterkere ved en eventuell konflikt.

Forbrukerrådet har en standard håndverkerkontrakt som kan brukes når du inngår avtale med en næringsdrivende om mindre og mellomstore arbeider.

Dukker det opp behov for tilleggsarbeider, eller dersom det skjer prosjektendringer underveis, så få det også skriftlig.

Befaring og dokumentasjon

FFV anbefaler befaring. «Eventuelle reklamasjonsarbeider utføres i henhold til avtalte tidsfrister og før endelig sluttoppgjør», forteller FFV.  

Pass også på at du får dokumentasjon på badet. Det er nødvendig for vedlikehold og viktig dersom du en dag skal selge boligen din.

1,239FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel