torsdag, juli 18, 2024

Å handle husartikler på nett: Hvordan vet du at det er en seriøs nettbutikk?

Populært

Internet har åpnet en enorm verden full av varer og tjenester. Det er ikke den ting man ikke kan kjøpe, og finnes det ikke i lokale butikker så får man det aller meste tilsendt innen kort tid, både fra inn-og utland. Betalingsløsninger er blitt standardiserte, nettsidene mer proffe og dermed er det veldig enkelt å handle hva enn man måtte ønske seg til alle døgnets tider.

Nettspill har fokus på sikkerhet

Til tross for at det er enkelt å handle så er det likevel all grunn til å være kritisk til hvor man legger igjen personlig informasjon og ikke minst sin egen betalingsdata. For eksempel har spillindustrien satt fokus på sikkerhet for sine brukere og det er flere måter å avdekke seriøse, og useriøse aktører på. De tryggeste norske casinoer er der hvor lisenser og brukerinformasjon er på plass og lett tilgjengelig, hvor omtale og rangering er positive, og hvor man ser at betalingsløsninger er standardiserte og anerkjente. Spillere på nett skal føle seg trygge og da er det viktig å velge en seriøs aktør.

Synlige tegn på svindel

Når man surfer rundt på nettsider så er det en del typiske tegn man kan se etter for å avdekke om det er svindel eller ei. For eksempel kan man enkelt kikke på grammatikk, språk og skrivefeil. Er det skrevet på dårlig norsk, virker det direkte oversatt uten særlig fokus på redaktøransvar så kan det være all grunn til å være skeptisk. Dårlig logo, eller logo og linker som ikke fungerer, også lite informasjon om de som står bak nettsiden er nok en faktor som gjør at man bør være på vakt for svindel. Seriøse aktører har både adresse, kontaktinfo og organisasjonsnummer liggende lett tilgjengelig på nettsiden.

Rare priser og betalingsløsninger
Det kjente ordtaket «Hvis noe er for godt til å være sant…», vel det er i aller høyeste grad aktuelt å huske på hvis prisene er mistenkelig lave. Kvalitetsvarer koster og det er ingen grunn til at det skal plutselig koste langt mindre på en ukjent side. Priser som skrives annerledes enn det som er vanlig i Norge kan også bety at svindlere kun bruker valutakalkulatorer for å legge inn fiktive priser. Når man kommer til betaling så er det viktig å se etter ordinære og kjente betalingsløsninger, og man bør alltid betale med kort. På denne måten kan man spore handel og også ha mulighet til å sperre og spore kortbetalinger hvis man har blitt utsatt for svindel.

Forfalskninger av sertifikater er en trend


Seriøse nettbutikker skal ha et e-Handel sertifikat tilgjengelig på sine nettsider. Den siste tiden har det blitt vanlig å forfalske disse slik at det du tror er et seriøst sertifikat er en forfalskning. Det er viktig å kikke nærmere på språket og teksten i sin helhet, og også sjekke at det er riktig link til e-Handle rapporten nederst i sertifikatet. Ta også en ekstra kikk på nettadressen. Synes du den ser merkelig ut, er det produktnavn eller andre symboler som virker useriøse—da er det all grunn til å ikke handle.

Mer enn bare nettbutikk

Det finnes mange nettbutikker som både er seriøse og som har et godt utvalg av varer. I tillegg har de også brukertips eller videoer, tips til ting du kan lage selv, oppskrifter eller annet som gjør at nettsiden gir noe tilbake til kunden. Tips kan være alt fra pynting eller oppussing, gjenbruk eller gaver man kan lage selv, og dette skaper en kundetilhørighet. Når kunder er fornøyde så kommer de som oftest tilbake med ønske om å handle mer, og det er jo det gode og seriøse nettsider lever av. Kunden må sitte igjen med en god følelse og føle seg trygg. Det har dessuten blitt så enkelt å handle at det fleste kan sitte hjemme i sin egen stue og handle til både jul og andre anledninger uten å stå i en eneste kø, og det setter de fleste stor pris på.

1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel