onsdag, mars 3, 2021

Har du fått stygge markiser? Så enkelt blir de pene igjen

Populært

Pollen, veistøv og sur nedbør setter stygge flekker på markiseduken. Men de aller fleste markisene kan bli rene igjen. 

Du bør gjøre ren markiseduken både på våren og høsten, ellers risikerer du jordslag og grønske. 

– Folk tror ofte de må kaste markiser som har blitt stygge og flekkete. Men med mindre markisedukene har blitt skadet eller er råtne, kan det meste av smuss og skitt fjernes, sier Lars Petter Bjaaland i Relekta til Vi i Villa

Markiser. Bildet er tatt av M W fra Pixabay

Du bør vaske markiseduken med mildt såpevann både høst og vår, slik at den holder seg pen lengst mulig. Zalo eller grønnsåpe uten salmiakktilsetning er anbefalte vaskemidler. Flekkene kan du vaske bort med en svamp. 

Mørke flekker på markiser er antagelig jordslag

Dersom du har mørke flekker på markisene dine er dette trolig jordslag. Du kan hindre i at dette setter seg ved at du jevnlig børster bort støv og smuss før du spyler markisen med hageslangen. 

– Har du først fått jordslag på markiseduken kan du lage et vaskemiddel med 35 prosent eddikessens og vann. Forholdet er 1 liter vann og 2 desiliter eddik. Siden en markiseduk er dårlig egnet til å legges i bløt over natten, kan det være behov for sterkere blanding, sier Daglig Leder Egil Aamodt hos Lunex/Markisemannen til Vi i Villa.

Smør på blandingen på det stedet eller området som er angrepet. La dette virke i ett døgn før du vasker det av med fuktig svamp

Pass på at duken er tørr når du ruller den inn, ellers kan du få grønske på markisene. 

75,192FansLik
270FølgereFølg

Neste artikkel