tirsdag, juni 18, 2024

Sju gode råd om hva du bør og ikke bør sette inn i oppvaskmaskinen

Populært

Jeg husker godt min første oppvaksmaskin, og hvor befriende det var å bare legge bestikk, tallerkener, glass og gryter inn i en maskin, trykke på en knapp, og et par timer senere var alt gullende rent og klart til å bli satt rett inn i skapet. Deilig å slippe å håndvaske – ikke minst når man kanskje hadde venner eller familie på besøk til middag, og heller ville tilbringe tiden sammen med dem enn på kjøkkenet.

Foto: Pixabay

Men selv om jeg sparte uhorvelig med tid på selve oppvasken, gikk det imidlertid ikke lang tid før jeg begynte å innse at kanskje ikke alt burde ha vært satt inn i oppvaskmaskinen. Noe leste jeg meg til, andre ting erfarte jeg.

Her kommer en liten liste over sju av de tingene jeg har lært ikke hører hjemme i oppvaskmaskinen, og en kort forklaring på hvorfor.

  1. Kokkekniver og andre skarpe skjæreredskaper

Hvis du legger kokkeknivene dine, eller andre skjæreredskaper for den saks skyld, kan de bli sløve hvis de legges i oppvaskmaskinen. Dette fordi de ofte blir liggende og gnisse mot hverandre, noe som igjen gjør at de kan bli sløve. Dessuten kan du risikere å skjære deg på dem når du tar dem ut igjen

2. Støpejernspanner

Gode støpejernspanner skal ikke inn i oppvaskmaskinen. De skal vaskes for hånd, og helst uten såpe. Det holder som regel bare å skylle dem godt med varmt vann, helst før de blir skikkelig kalde så matfettet ikke rekker å stivne. Det holder som regel også å bare tørke over dem med litt kjøkkenrull etterpå, i stedet for å bruke tørkehåndkle. Dette for ikke å få fett på tørkehåndkleet

3. Hvitløkspresser og eggedelere.

Når man presser hvitløk vil det sette seg små hvitløksbiter i hullene, som ikke lar seg vaske ut i en oppvaksmaskin. Det samme med eggedelere, hvor det samles eggehvite som bare blir sittende enda bedre fast i oppvaskmaskinen.

Det samme gjelder i og for seg også med rivjern, som helst bare bør skylles godt etter bruk

4. Flasker og glass med etiketter

Setter du flasker og glass med etiketter inn i oppvaskmaskinen risikerer du ikke bare at disse løsner, men de kan også sette seg fast i filteret i oppvaskmaskinen, hvilket igjen kan føre til den går tett og må repareres. Dessuten er det mange glass og flasker som har fine etiketter du kanskje ønsker å spare på. Disse vaskes helst under rennende vann, og tørkes før limet rekker å løsne.

Ønsker du likevel å vaske slike glass og flasker i oppvaskmaskinen, bør du fjerne etikettene før du setter dem inn.

5. Skjærebrett og og andre kjøkkenredskaper i tre.

Tre er et organisk levende materiale som kan bli ødelagte hvis de kommer i oppvaskmaskinen. Det varme vannet i kombinasjon med varmen der inne gjør at treverket kan sprekke, noe som gjør at det blir gode levekår for blant annet bakterier. De kan også miste sin opprinnelige form, og bli ubrukelige.

6. Termokrus

Termokrus er en fantastisk oppfinnelse, men på grunn av sin konstruksjon med dobbel isolering bør de ikke komme i oppvaskmaskinen. Er det en svakhet i konstruksjonen kan vannet trenge inn mellom de beskyttende lagene, og kruset mister isoleringsevnen.

7. Gammel porselen

Settes gammel porselen inn i en oppvaksmaskin kan du risikere det mister de fine fargene. Gammelt porselen er ikke behandlet slik som nyere porselen, og er laget for å tåle det sterke oppvaskmiddelet som brukes. Hvilket kan bli en svært så kjedelig affære dersom det er håndmalt arvegods du setter stor pris på.

Dette var sju gode råd til hva som bør og ikke bør settes inn i en oppvaskmaskin. Del gjerne denne artikkelen slik at ikke andre gjør de samme tabbene som jeg har gjort, men får best mulig resultat ut av å bruke oppvaskmaskinen sin.

1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel