mandag, desember 8, 2025

Brente mandler – sprø, karamelliserte og full av julestemning

av Elisabeth

Brente mandler er en av de søteste juletradisjonene vi har. Den dype karamellsmaken, den sprø overflaten og den varme duften som brer seg i kjøkkenet gjør dette til en favoritt både for store og små. De er perfekte som spiselige julegaver, på julebordet – eller bare som en liten førjulssnack. Oppskriften er inspirert av matprat.

Fotograf: Matprat v / Mari Svenningsen

Brente mandler

Print
Serveringer: ca. 200 g ferdige mandler Forberedelsestid: Steke/koketid:
Nutrition facts: 550 per 100 g Kalorier 31 gram per 100 g Fett
Rating 5.0/5
( 1 stemmer )

INGREDIENSER

  • 200 g mandler

  • 100 g sukker

  • 1 dl vann

  • 1 ts vaniljesukker

  • 1 ss smør

  • 1 ss nøytral olje (til pensling av bakepapir)

SLIK GJØR DU

1. Sprø mandler (valgfritt)

For ekstra sprø brente mandler kan du forsteke dem i ovnen ved 200 °C i 10–15 minutter.

2. Kok opp mandlene

Ha mandler, sukker, vann og vaniljesukker i en tykkbunnet, vid gryte. Kok opp på middels varme og rør hele tiden. Etter hvert vil sukkeret krystallisere og legge seg som et hvitt sukkerlag rundt mandlene – dette er helt riktig.

3. Karamelliser

Fortsett å røre til sukkeret smelter igjen, og mandlene blir blanke og karamelliserte. Tilsett smøret og rør til det er godt fordelt.

4. Avkjøl

Pensle et bakepapir lett med olje. Hell mandlene over og bruk to gafler til å dra dem fra hverandre før sukkeret stivner. Avkjøl helt.

Tips: Sukker blir ekstremt varmt. Bruk alltid grytekluter.

Har du prøvd denne oppskriften?
Har du laget denne? Tagg oss gjerne på Instagram

Du liker nok disse