onsdag, desember 3, 2025

Pepperkaker – klassiske, krydrede og perfekte til juleverkstedet

av Elisabeth

Ingenting sier jul som duften av nystekte pepperkaker. Denne tradisjonelle deigen gir sprø og smakfulle kaker med akkurat riktig balanse av nellik, ingefær, pepper og kanel. Deigen er myk når den lages, men blir fast og fin etter en natt i kjøleskapet – perfekt for små og store pepperkakebakere. Oppskriften gir en stor porsjon, slik at du kan fylle flere kakebokser. Oppskriften er inspirert av matprat.

Fotograf : Matprat v / Mari Svenningsen

Pepperkaker

Print
Serveringer: Stor porsjon (ca. 60–80 pepperkaker avhengig av størrelse) Forberedelsestid: Steke/koketid:
Nutrition facts: 55 Kalorier 2 gram Fett
Rating 5.0/5
( 1 stemmer )

INGREDIENSER

Pepperkakedeig

  • 300 g smør

  • 300 g sukker

  • 0,5 ts malt nellik

  • 2 ts malt ingefær

  • 2 ts pepper, strøkne

  • 2 ts malt kanel

  • 3 dl mørk sirup

  • 2 egg

  • 4 ts natron

  • ca. 900 g hvetemel

Melisglasur

  • ca. 250 g melis

  • 1 eggehvite

  • 0,5 ts sitronsaft

SLIK GJØR DU

1. Lag krydderblandingen

Ha smør, sirup og sukker i en kjele og varm forsiktig opp til sukkeret har løst seg opp. Tilsett nellik, ingefær, pepper og kanel. Rør godt sammen og ta kjelen av varmen. La blandingen avkjøle litt.

2. Tilsett egg

Rør inn eggene når blandingen ikke lenger er varm.

3. Lag deigen

Bland inn natron, og sikt deretter inn hvetemel litt etter litt. Rør eller kna til du får en jevn, myk og klissete deig. Dette er helt riktig – den setter seg i kulde.

4. Avkjøl deigen

Legg deigen i en bolle, dryss over litt mel og dekk med plastfolie. Sett kaldt i noen timer – helst over natten.

5. Kjevle og stikk ut figurer

Skjær av et stykke av deigen, og legg resten tilbake i kjøleskapet. Elt lett og kjevle ut til ca. 3 mm tykkelse. Stikk ut ønskede pepperkakefigurer og legg dem på stekebrett med bakepapir. Blir deigen varm, sett den kaldt igjen før du fortsetter.

6. Stek pepperkakene

Stek midt i ovnen ved 175 °C i ca. 10 minutter. Avkjøl helt på rist.

7. Lag glasuren

Visp sammen melis, eggehvite og sitronsaft til en tykk, smørbar glasur. Dekorer pepperkakene når de er helt kalde.

Oppbevares i en tett kakeboks for best sprøhet.

Har du prøvd denne oppskriften?
Har du laget denne? Tagg oss gjerne på Instagram

Du liker nok disse