fredag, juni 14, 2024

Fire vakre planter som forbedrer inneklimaet og reduserer stress

Populært

Forskning tyder på at vi har det bedre når vi omgir oss med grønt. Planters form, farge og duft kan dempe følelser som uro og angst.

Seks av ti mener det er avslappende å ta vare på inneplanter, og seks av ti mener også at inneplanter bidrar til en rolig atmosfære hjemme. Det kommer frem i en undersøkelse Plantasjen har fått gjennomført.

– Duften av planter kan ha en beroligende effekt på mennesker. Vi ser at nesten 50 prosent av nordmenn er opptatt av hvordan inneplanter påvirker innemiljøet og helsen, sier markedssjef i Plantasjen, Vibeke Næss, i forbindelse med at de legger frem sin nye trendrapport.

Les også: Planteekspertens favoritter: Grønne planter som ikke bare er grønne

Planter som dufter er vist å være stressreduserende, samtidig som det øker velværet i hjemmet og kan til og med påvirke humøret.

– Fargerike planter påvirker uten tvil humøret vårt. Duftende og fargerike planter kan bidra til å gi oss en skikkelig energi-boost, samtidig som de nedtonede fargede plantene gir en beroligende effekt i hjemmet, forteller Næss.

I tillegg er det bevist at det å ta vare på noe gir oss en beroligende effekt, til og med også meditativ. Hele 60 prosent av nordmenn mener det er avslappende å ta vare på inneplanter de har, og over tre av fem nordmenn føler det gir en beroligende tone i hjemmet.

Les også: Slik dyrker du dine egne sitrusplanter

Selv om planter er vist å redusere stress, er det noen planter som har en større superkraft enn andre.

– I visse planter finner vi et plantestoff kalt adaptogener som er vist å hjelpe oss mennesker med å håndtere stress og bidrar til balanse i hverdagen. Disse kan gi økt fokus og stabilisere humøret. Adaptogener finner vi gjerne i urter, som for eksempel lavendel eller kamille – som gir økt ro, avslutter Næss.

Plantene som forbedrer inneklimaet og reduserer stress:

  • Lavendel – å lukte på lavendel kan ha en beroligende effekt på nervesystemet. Hvis du har en liten lavendelpose ved sengen om kvelden kan det hjelpe kroppen med å falle til ro.
  • Kamille – en urte med et bredt spekter av medisinske egenskaper som avslappende, betennelsesdempende og forbedrer fordøyelsen.
  • Duftpelargonium – har en duft som gir opplevelsen av frisk luft og kan bidra til at vi kvikner til.
  • Myske – en urt med en beroligende og krampeløsende effekt. Urten kan virke betennelses- og smertelindrende.
1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel