fredag, mars 29, 2024

5 tips til deg som planlegger hyttekjøkken

Populært

På hytta lager vi de beste måltidene, og deler dem med våre beste venner og nærmeste familie. Derfor er kjøkkenet på hytta så viktig, og det er flere ting du må tenke på når du planlegger dette rommet.

– Hyttekjøkken er ekstra meningsfullt å være med på å lage, synes jeg. Hytta er et fristed som betyr veldig mye for folk. Kjøkkenet kommer til å romme mange gode minner og historier, sier Kristin Ulven. Hun er butikksjef for Studio Sigdal Molde, og tegner mye hyttekjøkken på hytter i blant annet Oppdal og områdene rundt Molde og Ålesund.

Rent praktisk er det ikke så mye som skiller kjøkkenet på hytta og kjøkkenet hjemme fra hverandre. Men det er noen ting som går igjen:

– Hjemme ser vi mer slette og stramme fronter, mens på hyttene ser vi ofte fronter med speil. Dette skaper et lunt og koselig preg. Vi selger for eksempel mye av modellen Scala fra Sigdal i ulike blåfarger.

Ifølge Kristin er det populært med malte kjøkken, og kundene velger oftere eikefiner hjemme enn på hytta. Skal du i gang med planleggingen av din kjøkkendrøm har Kristin noen gode råd til deg:

1. La kjøkkenet bli en del av hytta

Det viktigste å tenke på er at kjøkkenet skal passe inn med resten av hytta.

– Derfor gir jeg ofte tips til andre enkle innredningstips hytteeierne kan gjøre for å skape en sømløs overgang fra kjøkkenet og til rommet det befinner seg. En måte det kan gjøres på er å male veggen i samme farge som frontene.

Dette er et kjøkken av modellen Square fra Sigdal, som Kristin Ulven har tegnet. Her er veggen bak kjøkkenet malt i samme farge som kjøkkenet. Dette er en spesialfarge som heter Isblå fra Jotun. Foto og styling: Amalie Fagerli.

Om det blir en for stor forandring å male en hel vegg, kan fargen på kjøkkenet hentes opp i vinduskarmer for eksempel.

Hun holder seg ofte også unna treverk på kjøkkenet, både når det gjelder fronter og benkeplater.

– Det er ofte mye trestruktur i hytter, derfor er det fint å velge noe annet på kjøkkenet som harmonerer med treverket. Kanskje en mørk plate som lager lun stemning, eller en lysere plate på sommerhytta.

2. Ta inn elementer fra naturen utenfor

Et triks Kristin alltid prøver å bruke når hun planlegger hyttekjøkken er å hente inn elementer fra naturen utenfor inn i kjøkkenet.

– Den isblå fargen som er brukt på kjøkkenet på Frei for eksempel er inspirert av sjøen som er rett utenfor hytta. Messingkrana skal ta opp det gylne i tømmeret, forklarer Kristin.

Messingkrana tar opp det gylne i tømmeret, og går igjen i knottene, speilet og dørhåndtaket til høyre. Foto og styling: Amalie Fagerli.

Det er naturlig å bruke lysere farger på en hytte som befinner seg i strandsonen, enn en som er på fjellet.

– På hyttene ved sjøen bruker vi mye blått, lysegrått og hvitt. På fjellet er det mer mørke og lune farger. På Oppdal og Bjorli for eksempel har vi tegnet og solgt mye kjøkken i fargen Granitt fra Jordnær-serien til Sigdal.

3. Tenk praktisk

Kjøkkenet på hytta skiller seg av og til fra kjøkkenet hjemme på grunn av praktiske årsaker.

– Stort sett er det lavere krav til hvitevarer på hytta. Vi er kortere tid her, og trenger ikke fryser på samme måte som hjemme. På sommerhytta trenger vi kanskje bare et par fryseskuffer for å oppbevare småis og isbiter, forklarer Kristin.

Ofte har vi også mindre kjøkkenutstyr og tørrmat på hytta, og trenger derfor ikke like mye skapplass.

– Kundene velger gjerne bort høyskap fordi de ikke trenger den plassen, og for å gi rommet luft eller for å få frem tømmerveggene mer på kjøkkenet også.

Her er det valgt bort overskap for å vise mer av tømmeret i kjøkkenet. Dette er et Scala kjøkken fra Sigdal designet av Ellisiv Solheim for Studio Sigdal Ålesund. Foto og styling: Amalie Fagerli.

Noen ganger kan også hyttas beliggenhet påvirke valgene man tar. Er det vanskelig å komme seg helt frem til døren med bil for eksempel, kan det være lurt å velge benkeplater som ikke er laget av stein og som veier hundrevis av kilo.

– Vi leverte nettopp et kjøkken til en småbåt-havn, og kjøkkenet ble fraktet til hytta med båt. Da var det fint at benkeplata var av laminat, sier Kristin.

4. Gjør smarte valg

Når Kristin snakker med hyttekunder anbefaler hun dem ofte valg som gjør at de minimerer behovet for vedlikeholdsarbeid.

– Jeg anbefaler aldri benkeplater i heltre på hytta for eksempel. Når du er der skal du gjøre andre ting enn å olje treplata, sier Kristin.

Har du en grei vei til hytta kan du også velge stein, men de færreste velger det på hytta på grunn prisen.

– Laminat er en veldig grei løsning her, som er helt vedlikeholdsfri og som holder seg fin i lang tid.

Her er det valgt en mørk benkeplate i laminat som skaper en fin balanse til det gylne tømmeret. Dette kjøkkenet er designet av Ellisiv Solheim for Studio Sigdal Ålesund. Foto og styling: Amalie Fagerli.

5. Tenk på fremtiden

Selv om vi er glade i å pusse opp her i Norge, skal hyttekjøkkenet ofte vare i mange år. Derfor er det lurt å ta noen valg som varer.

– Jeg oppfordrer alltid kundene til å tenke godt gjennom hva de liker, og som de ikke vil gå lei av.

Sigdal kjøkken er kjent for god kvalitet, og leverer svanemerkede produkter som har vært gjennom harde funksjons- og kvalitetskrav. Det er både bra for miljøet, og for deg som vil ha et kjøkken som varer.

1,239FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel