torsdag, mars 28, 2024

Slik dyrker du dine egne sitrusplanter

Populært

Man behøver ikke bo under sydlige breddegrader for å skape litt eksotisk stemning i hagen, alt man trenger er noen sitrustrær.

Sitrustrær har nemlig den unike egenskapen at de kan blomstre hele året, og da fruktmodningen ofte tar opptil et helt år, er det ikke sjeldent man ser både frukt og blomster på det samme treet.

Når man snakker om sitrustrær kan det være så mange ting. Alt fra appelsin, lime og pomerans til mandariner tilhører slekten, i tillegg til at utallige varianter har oppstått gjennom årene. Hvilket ofte kan gjøre det vanskelig å se hva som er en opprinnelig sitrusart, og hva som ikke er det.

De har imidlertid en ting til felles alle sammen – og det er at de dyrkes og holdes på samme måte.

I Spania er det ikke uvanlig at sitrustrærne både blomstrer og bærer frukt hele året, og enkelte steder kan man høste frukt inntil tre ganger fra det samme treet – i året!

På våre breddegrader hører nok det heller til sjeldenhetene, og det mest vanlige er at trærne blomstrer om sommeren, og bærer frukt om vinteren. Litt avhengig av forhold som sol og jordsmonn, og om trærne holdes i drivhus, innendørs eller utenfor.

sitrontre
Foto: Canva

Eviggrønne

Alle sitrusplanter er eviggrønne, ofte med torner, blanke, litt læraktige blader. Bladene inneholder ofte eteriske oljer – som man faktisk kan se som hvite lyse områder når man holder bladene opp mot solen.

Blomstene er fra svakt rosa til hvite, eller gulaktige med en forholdsvis kraftig, kanskje litt tung, duft. Kronbladene tykke og voksaktige, og som regel kun en fire fem stykker i antall.

Frukten er velkjent, med et tykt solid skall utenpå, og et slags «rominndelt» fruktkjøtt innvendig. Etter skrelling ser man de velkjente fruktbåtene, vi kjenner så godt fra alle typer sitrusplanter.

Sitrusplanter finnes som for eksempel epler og pærer også i flere sorter, fremavlet etter hvilke egenskaper de skal ha. Være seg smak, blomstringtidspunkt, saftighet, skallets tykkelse, resistens mot sykdommer, størrelse, eller andre ting.

Stort sett alle de sitrusfruktene vi finner i butikkene i dag er foredlet hovedsaklig med tanke på å utvikle frukt med få eller ingen kjerner. Enkelte sitrontyper er grønne selv når de er modne, men disse behandles ofte med gass for å gi dem en gul og mer innbydende farge. Gassen, etylen, er en forholdsvis ufarlig gass som sitrusplantene selv produserer i mindre mengder under modningsprosessen, hvilket gjør man ikke bør plassere andre blomster i nærheten av sitrusplanter da disse kan påvirke blomstene til å avblomstre før tiden.

Sitrontre
Foto: Canva

Slik dyrker du sitrusplanter 

Ønsker man å dyrke sine egne sitrusplanter er dette svært enkelt å komme i gang med. Alt man trenger er noen kjerner fra en eller annen sitrusfrukt, som plantes i en urtepotte med litt sur mose blandet med tre fjerdedeler muldjord – blandet med grov sand eller fin grus. Ikke bruk kompost.

Man kan så sitrusplanter året rundt, men som med de fleste planter på våre breddegrader er det beste tidspunktet tidlig om våren. La gjerne urtepotten stå på et lyst og varmt sted, gjerne litt fuktig. Det er viktig å sørge for at jorden holder seg fuktig og ikke tørker ut, men man behøver ikke vanne før pottejorden er tilnærmet tørr på overflaten. Blir det for mye fuktighet i selve jorden kan kjernene lett begynne å råtne, og planten dør før den setter skudd.

Et godt tips er å tre en plastpose over urtepotten, slik at den lettere holder på den naturlige fuktigheten.

Når planten har utviklet solide røtter som holder på jorden når du løfter den ut av potten er det på tide å plante den om til en større potte. Sitrusplanter er ikke så glade i å bli plantet om, så bruk gjerne en forholdsvis stor potte når du først er i gang.

Det kan ta mellom fem og ti år før sitrusplanten begynner å blomstre, så jo større potte jo bedre.

Hva med temperatur? 

Ifølge Gardena er den beste temperaturen for sitrustrær romtemperatur. I hvileperioden om vinteren bør planten stå på et kjølig sted. De tåler temperaturer ned til 4 °C

Sitrusplanter bestøver seg selv, så man trenger ikke flere planter for å få dem til å blomstre og sette frukt. Om sommeren kan man trygt sette sitrusplantene ut, selv i regnvær, men det er viktig de ikke står slik at jorden tørker ut. Blomstrer planten, vil den tiltrekke seg bier, som simpelthen elsker å samle pollen fra de velduftene blomstene.

Dvaleperioden

I perioden fra april til september anbefales det å både vanne og gjødsle planten en gang i uken, og i vinterperioden bør den stå i et lyst og kjølig rom. I denne dvaleperioden skal den ikke gjødsles, og heller ikke beskjæres. Vær imidlertid også oppmerksom på at sitrusplanten foretrekker gjødsel spesielt utviklet til denne type planter, og hvis man bruker en annen type gjødsel vil bladene kunne bli misfarget.

sitrontre
Foto: Canva

En god huskeregel er at dersom planten overvintrer innenfor, så skal mengden vann, fuktighet og temperatur stå i stil med lysmengde og temperatur. Aller best har den det ved å tilbringe dvaleperioden om vinteren i temperaturer mellom fem og 15 grader, og med akkurat passe luftfuktighet. Jo høyere luftfuktighet, jo mindre vann trenger planten.

Det hender også at planten kan miste blader under dvaleperioden, hvilket kan tyde på ubalanse i forholdene nevnt ovenfor. Det kan også være en reaksjon på uttørking på et tidligere tidspunkt. Her bør man forsiktig prøve seg litt frem.

1,239FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel