tirsdag, april 20, 2021

Slik holder du liv i amaryllisen, selv etter avblomstring

Populært

spot_img

Mange kjøper amaryllis til jul, spesielt fordi den har en vakker blomst, og den blomstrer gjerne om vinteren. Ikke fordi den er en vinterblomst, tvert i mot, men fordi den stammer fra et land hvor det er sommer – når vi har vinter.

Dessverre er det også derfor mange som kaster den når den er ferdig med blomstringen, bare for å kjøpe en ny til neste vinter. Dette kan med enkelthet unngås bare man kjenner til hvordan den skal behandles riktig, noe den svenske hageeksperten har blogget om, og vi deler gjerne trikset videre.

– Når amaryllisen er ferdig med å blomstre, så kniper jeg av frøene og lar kun stilken være tilbake. Dette fordi så mye næring som mulig skal bli igjen i løken, forteller Helena til den danske nettavisen Newsner.

Foto: privat

Deretter pleier Helena å plante om amaryllisene sine, eller sette dem ut i drivhuset, hvor de kan stå hele sommeren. Man kan også grave dem ned inntil grunnmuren på huset, eller et annet sted de står godt og varmt og i ly og beskyttet for vær og vind.

amaryllisen er også velegnet som stueplante om våren og om sommeren, selv om den ikke lenger har blomster. Et annet triks for å få amaryllisen til å trives er å ikke vanne dem for mye, og å gi dem rikelig med plantenæring inntil man kan se den begynner å skyte knopper igjen. Da behøver man ikke vanne lenger.

Foto: privat

Begynner bladene å visne kan amaryllisen settes i et mørkt, tørt og kjølig sted, inntil man ønsker å vekke den til live igjen. Dette gjøres ved å sette den i et glass med lunkent vann natten over, så blomsterløken vil begynne å trekke til seg vann igjen.

Det er imidlertid viktig at ikke selve løken eksponeres direkte for vannet, men at amaryllisen blir satt ned med både potte og jord.

Deretter omplantes amaryllisen slik at minst halvdelen av løken står over jorden, for så å settes et sted den får rikelig med lys og varme.

Vann den først når jorden kjennes tørr ut, og tilsett rikelig med plantenæring i vannet.

Lykke til med amaryllisen!

76,037FansLik
269FølgereFølg
spot_img
spot_img

Neste artikkel