fredag, september 29, 2023

Slik blir du kvitt salt-flekker på sko

Populært

Det er vinter, veier og fortauer saltes igjen. Saltet skader skoene, men med enkle grep fjerner du saltmerkene og gir favorittstøvlettene dine et langt liv.

Mange steder i landet vårt er vinteren ensbetydende med veisalt. Det forårsaker grå-hvite ringer av salt på skoene. Ikke bare ser det ganske stygt ut, men det tørker også ut skoene, og ødelegger dem. Lær er spesielt utsatt for saltet, og vil sprekke opp når det tørker ut.

Heldigvis er det en enkel oppgave å fjerne saltflekker fra sko. Og det krever heller ingen spesialprodukter. Men, langvarig eksponering mot saltet kan gi permanent skade på skoene, så det er en jobb det ikke er lurt å utsette.

Relatert: Hage med liv om vinteren? Javisst er det mulig

Fjerne salt fra skinnsko

Bland 0,5 dl vanlig «hvit» eddik med 0,5 dl vann i en liten skål. Blandingen rekker til 3 par sko som er synlig merket av saltet. Dersom du har flere par du skal rengjøre dobler du bare mengden i blandingen.

Dypp en myk klut i blandingen, og vri den opp så den er fuktig, men ikke dyvåt. Puss saltet ut av skinnskoene dine.

Relatert: Ni flotte kåper som holder deg varm gjennom vinteren

Nå skyller du kluten din godt i vann, vrir opp, og går grundig over slik at du ikke har rester av eddik på skoene.

Puss skoene med vanlig skokrem.

Fjerne salt fra sko i semsket skinn

Bruk en myk børste for å gå forsiktig over skoene dine og børste av saltet. Det finnes spesialbørster for semsket skinn, men om du ikke har det kan du like gjerne bruke en tannbørste.

Relatert: Slik blir du kvitt nupper på ull – og slik forebygger du nupping

Lag samme blanding som for skinnsko (0,5 dl vanlig hvit eddik og 0,5 dl vann). Polér saltet ut av skoene med en klut du har fuktet i eddikblandingen. La skoene bli helt tørre. Bruk enten spesialbørte beregnet på semsket skinn, eller en tannbørste, og børst deretter over det semskede skinnet for å få den pene overflaten i skinnet tilbake igjen.  

Fjerne salt fra gummistøvler

Bruk den samme blandingen av 0,5 dl vanlig «hvit» eddik og 0,5 dl vann. Fukt en klut og polér over skoene/støvlene.

Relatert: Slik får du hvitt tøy hvitt igjen

På gummi kan veisalt forårsake hvite flekker, som nesten ser ut som et slags pulver. Ta bittelitt olivenolje på en klut og gni i sirkler over disse hvite «pulverflekkene». Etterpå tørker du oljen av med en tørr klut.

1,238FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel