torsdag, juli 18, 2024

Skal du ha levende juletre? Dette er juletrevettreglene

Populært

Selv om stadig flere velger kunstig juletre, er det fortsatt en stabil andel nordmenn som sverger til den ekte sorten. Da må juletrevettreglene holdes i hevd, skal man sørge for at juletreet holder seg fint gjennom hele julen.

– Det er mange, ekte juletre som skal inn i norske hjem nå. Med all nostalgien og julestemningen som er knyttet til juletreet, fortjener det verdig behandling. Da er det viktig å holde juletrevettreglene i hevd, sier Vibeke Næss som er markedssjef i Plantasjen.

Les også: Unge blåser liv i en gammel juletradisjon: Slik pynter du juletreet med levende blomster

Du er ikke alene om å rive deg i håret dersom juletreet drysser. For én av fire nordmenn er nemlig det den viktigste faktoren når de går til innkjøp av julegranen.

Les også: Slik får du juletreet til å stå helt rett

– Det viktigste for mange når de velger juletre, er at det ikke drysser for mye. I tillegg er nordmenn opptatt av treets utseende og kvalitet, at det er verdt prisen og for den yngre garde er det en fordel om treet er økologisk dyrket, forteller Næss.

Ekspertene på hagesenteret har utformet juletrevettregler for hvordan treet skal håndteres for å holde seg fint gjennom hele julen.

Les også: Hvit eller rød jul? Her er en variant av begge…

– Det folk flest lurer på er hvordan man skal forberede treet på å gå fra ute til inne, hvor mye og hvor ofte det skal få vann og hvordan man unngår at treet begynner å drysse. Juletrevettreglene besvarer disse problemstillingene, og følger man rådene fra man drar for å hente juletreet til man setter det frem i stua, så får man glede av treet lengre, forteller Plantasjens juletreekspert, Hans Jensen, som har lang erfaring med juletre i jobben som gartner.

Juletrevettreglene

 1. Spør når treet er felt
  For at juletreet skal stå lengst mulig uten å drysse, bør det være felt tidligst i midten av november. 
 2. Dra fingrene gjennom barnålene
  Hvis barnålene faller lett av når du drar fingrene gjennom grenene, er det et dårlig tegn. Bruk tid på å finne et tre hvor barnålene sitter godt fast.
 3. Sjekk barnålene ved stammen
  Selv om juletreet ser bra ut ved første øyekast, bør du alltid sjekke om barnålene innerst ved stammen er friske og fine.
 4. Ikke gi juletreet varmesjokk
  Treet har det best om det får akklimatisere seg i et mellomkaldt rom før du tar det inn i stuen. Husk også å fjerne nettingstrømpen når du setter juletreet til akklimatisering.
 5. Hold treet unna varmekilder
  Pass på at du ikke plasserer juletreet i umiddelbar nærhet av en varmekilde, som for eksempel en varmeovn eller en peis. Det kan nemlig få det til å drysse raskere.
 6. Finn et tre som passer juletrefoten
  Trær suger vann mellom barken og veden, og denne sugeevnen svekkes om man spikker i stammen. Ta derfor med juletrefoten når du skal kjøpe juletre.
 7. Vann juletreet rikelig og ofte
  Et bartre fordamper fuktighet gjennom barnålene, og får de ikke fuktigheten de trenger, ligger de på gulvet før man vet ordet av det. For å gi treet ditt ekstra god sugeevne er et godt tips å skjære av en 2-3 cm skive nederst på stammen.
 8. Gi ekstra vann til den norske julegrana
  Den mest populære juletresorten her til lands er den norske julegrana. Dette er også det mest ømfintlige treet med tanke på uttørking. Gi derfor nok vann.
 9. Unngå for kaldt vann
  Enten du velger julegran eller edelgran, setter treet størst pris på lunkent vann.
1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel