tirsdag, juni 28, 2022

Sju ting du kan bruke Zalo til

Populært

Zalo er et effektivt og allsidig oppvaskmiddel. Men kan brukes til langt mer enn å bare ta oppvasken.

Zalo kom på markedet allerede i 1951. Siden den gang har den vært fast inventar som har hjulpet til med oppvasken i de fleste norske hjem. Men det er langt mer enn bare oppvask du kan løse med en dæsj Zalo…

1. Rense sminkekostene

Sminkekostene samler opp gammel sminke, smuss og bakterier. De må rengjøres med jevne mellomrom.

Les også: Slik fjerner du rust fra stekepanna

Skyll de først grundig i rennende vann. Ta deretter en dråpe Zalo mellom fingrene og massér inn i kosten. Pass på at du også får med deg alle restene som ligger helt innerst.

Skyll til du har fått all såpe og smuss av kostene, klem dem tørre i et håndkle og legg til tørk.

2. Bli kvitt film på bilruta

Det finnes en rekke spesialprodukter for å fjerne trafikkfilm. det tynne laget av møkk og fett som legger seg på frontruta, og som vindusviskerne ikke klarer å fjerne. 

Les også: Så raskt og lett som dette kan du også pusse sølvtøy

Trafikkfilm gir dårlig sikt og er dermed direkte trafikkfarlig. Men du trenger ikke bruke dyre spesialprodukter. Neste gang du merker det begynner å opparbeide seg film på ruta kan du vaske den med vann og Zalo.

3. Få bukt med bananfluene

Bananfluer oppstår gjerne på kjøkkenet med jevne mellomrom. Mange trur det er frukten som er skurken når de får bananfluer på kjøkkenet. Det stemmer faktisk ikke: Bananfluene kommer utenfra og flyr. Råtnende frukt er favoritten til bananfluene, og siden de er veldig små klarer de å komme seg inn gjennom luftekanaler og sprekker.

For å få dem ut igjen, riktignok ikke i live, kan du bruke Zalo: Ha litt eddik eller gammel rødvin i en skål og tilsett et par spiseskjeer Zalo.

Bananfluene synes både vin og eddik er stas. Og når de flyr for å kose seg med det som for bananfluer lukter som et bedre måltid, vil Zaloen ha sørget for at den tynne overflatehinnen de normalt kan gå på er brutt. Dermed drukner de, og du kan spyle hele problemet ut i vasken.

Les også: 7 ting du ikke bør ha i oppvaskmaskinen

4. Innvendig vask av bil

Igjen er det bilruta – men denne gangen er det innsiden. Det finnes mange ferdigprodukter til vindusvask, men i alle såpeprodukter finnes det fett. 

Bland fire liter varmt vann, en kork salmiakk og en dråpe Zalo. Bruk en mikrofiberklut og få skinnende ren bilrute på innsiden.

5. Vask av barneleker

Leker barna har i badekaret er utsatt for sopp og mugg som vi absolutt ikke ønsker at to-åringen skal tygge på.

Les også: Ekspertenes tips til skinnende rene vinduer

Gi badelekene en rask skrubb med Zalo i ny og ne for å forebygge.

Legoklosser og lignende leker i hardplast bør også få en vask en gang i blant. De fleste av disse hardplast-lekene tåler opptil seksti grader i oppvaskmaskin. Dersom vannet blir varmere kan de falme. Så om du vil være på den sikre siden kan det være greit å heller legge plastleker i litt vann med med Zalo.

6. Brillevask

Som for de aller fleste foregående eksemplene kan du også finne spesialprodukter til brillene dine. Men igjen er Zalo er godt alternativ.

Skyll brillene i lunkent vann. Ta en dråpe Zalo på fingeren og rengjør glassene. Pass på å ikke bruke for mye, da det kan gi skjoldete innfatning for plastbriller.

7. Lage såpebobler

Bland 0,5 dl Zalo med 1,75 dl kaldt vann, litt sukker og fem dråper glyserol (fås på apoteket).

Les også: Slik får du tatt husvasken raskere

Rør godt sammen. Dersom du synes boblene sprekker litt fort kan du prøve å tilsette litt mer glyserol.

1,195FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel