mandag, februar 26, 2024

Tid for å så Solsikker

Populært

Solsikke kan du så ute i mai og juni når jorda begynner å bli temperert. Planten er ettårig, og finnes over det meste av verden.

Solsikker er enkle å få til, men det er et par ting du må tenke på: Det aller viktigste er at de ikke tåler nattefrost. Solskinnene bli dessuten høye, så de må ha noe å lene seg mot i vinden. Solforholdene er også viktige – solsikker liker som navnet indikerer å stå i gode solforhold.

Fukt frøene før planting

Et lurt tips fra Gardening KnowHow er å bløtlegge frøene før du planter dem. Når du fukter frø før plantingen, reduseres tiden det tar for frøet å spire betraktelig. Frøene er nemlig designet for å være svært robuste. Naturen er normalt ikke veldig snill og skånsomt mot et lite frø.

TIPS: Solsikkene trenger ikke være alene om å muntre opp med glade farger. Sjekk ut disse lekre og fargerike hageslangene fra

Frø har utviklet seg gjennom millioner av år for å forsvare seg mot brutale omgivelser. For å overleve ute i naturen må frøet overleve stekende varme og bitende kulde, flom og tørke. I hagen din er det betydelig tryggere rammer enn frøene er designet for å overleve. De aller fleste frø bruker fukt som en indikator på om det er gode veksttider eller ei, så når du fukter frøet før planting vil du gi frøet signal om at det nå er trygt å spire.

Fyll en liten bolle med varmtvann fra springen, og legg frøene oppi. Pass på at du ikke drukner frøene. De fleste tåler bare 12-24 timer med fukting.

Slik planter du

Solsikker har røtter som går dypt og sprer seg, så vend jorden godt og, som Gardening KnowHow anbefaler, ha gjerne også i godt med kompost. Dette er store blomstre som trenger rikelig med næring.

Viktigere enn hvor dypt du planter førene, er at du passer på at det er nok plass mellom dem. Anbefalt sådybde er 2,5 cm.

Dersom du planter de aller aller største Solsikke-sortene må du ha 0,75-1,0 meter mellom dem. Disse krever såpass lang tid på å bli fullvoksne, at det i et nordisk klima trolig er lurest å satse på «gigantene» dersom du forkultiverer dem tre uker i et minidrivhus.

For «vanlig» størrelse kreves mellomrom på rundt 0,5 meter, og for miniatyrvariantene holder det med 20-30 cm.

Solsikkefrø er snop for både fugler og ekorn. Dersom du plages av denne type tjuvbander i hagen din kan du beskytte frøene dine: Skjær bunnen av plastflasker og sett dem som et lite «gjerde» rundt frøene dine slik at de får spire i fred.  

Stell av solsikker

Disse store plantene trenger betydelig med næring for å gro. Det kan dermed lønne seg å ettergjødsle litt i tillegg til kompostering av jorden før du planter førene.

Solsikker skal heller aldri tørke helt ut, så pass på å vanne dem godt.

Når høsten kommer kan du høste frø fra solsikkene for å plante nye planter neste år. Vent til hele frøhviten er hard før du høster. La de ligge i en åpen boks og tørke godt i 2-3 uker, før du vinterlagrer  dem kjølig og mørkt.

1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel