Ekspert advarer: Du vasker klærne for ofte

av Eivind Ertesvåg

Mange av oss ønsker å være miljøvennlige, men samtidig fyller vi vaskemaskinene våre mer enn noen gang.

En ny studie fra Chalmers tekniske høgskole i Sverige avdekker hvorfor vi vasker for mye – og hva vi kan gjøre for å redusere unødvendig klesvask.

Hvorfor vasker vi mer enn vi trenger?

Ifølge forskerne bak studien «Pro-environmental behaviour is undermined by disgust sensitivity: The case of excessive laundering», er det en direkte konflikt mellom hvor miljøbevisste vi er og hvor lett vi føler ubehag ved skitne klær.

– Vi ser en tydelig målkonflikt mellom miljøbevissthet og følsomhet for ubehag. Jo mer du identifiserer deg som miljøvennlig, desto færre vasker kjører du i uka. Men jo mer følsom du er for ubehag, desto mer vasker du, forklarer Erik Klint, doktor i miljøsystemanalyse ved Chalmers tekniske høgskole.

Studien viser at mange vasker klær ikke fordi de faktisk er skitne, men fordi vi vil unngå å oppfattes som urenslige.

Klesvask har stor miljøpåvirkning

Selv om vi kanskje ikke tenker over det, har klesvask en betydelig miljøpåvirkning. Ifølge forskerne kommer mellom 16 og 35 prosent av de globale utslippene av mikroplast fra vask av syntetiske tekstiler. I tillegg bidrar vaskemidler til overgjødsling, og både vann- og strømforbruket påvirker miljøet negativt.

Vi vasker klærne for ofte

Kultur spiller også en rolle i våre vaskerutiner. I Sverige er folk generelt mer opptatt av lukt enn av flekker, mens det i Brasil er helt uhørt å vaske bukser sammen med sengetøy. Her i Norge er vi derimot vant til å slenge alt i samme maskin så lenge fargene stemmer.

Vasker du for mye? Her er ekspertrådene

Erik Klint mener vi bør reflektere over våre egne vaner og gjøre små justeringer for å spare både miljøet og klærne våre. Her er hans beste tips:

  1. Tenk deg om før du vasker
    – Ofte kaster vi klær til vask bare av vane, selv om de ikke er synlig skitne eller svette. Prøv å vurdere om de faktisk trenger en vask eller om en enkel lufting holder.
  2. Væske fremfor vask
    – Har du en liten flekk? Prøv å fjerne den for hånd i stedet for å vaske hele plagget. Dette sparer både vann, energi og slit på klærne.
  3. Vask grundig når du først vasker
    – Ikke vask klærne på et lavtemperaturprogram som ikke fjerner skitt. Hvis plagget ikke blir rent og du må vaske det igjen, eller enda verre – kaste det – har du forårsaket større miljøskade enn om du bare hadde vasket det ordentlig første gangen.
  4. Værs en smart luftetørker
    – I stedet for å vaske skjorten etter én dags bruk, kan du henge den opp til lufting i et par dager før du bruker den igjen. Dette opprettholder følelsen av å «bytte klær» uten at du faktisk må vaske dem.
  5. Bruk vaskemaskinen riktig
    – Unngå halvfulle maskiner og vask heller sjeldnere med fulle lass. Vask også på riktig temperatur, og bruk vaskeposer for syntetiske klær for å redusere utslipp av mikroplast.

Klesvask handler ikke bare om hygiene

Studien viser at vi ofte vasker klær ikke bare for å fjerne skitt og bakterier, men også for å opprettholde en sosial illusjon av at vi skifter klær hver dag.

– Hvis du vasker en skjorte, men tar den på igjen dagen etter, vil du fortsatt føle at noe skurrer. Det handler ikke om hygiene, men om at vi ønsker å vise at vi bruker nye klær daglig, sier Klint.

Han mener at vi må bli mer bevisste på dette og heller innføre smartere vaskevaner som gagner både oss og miljøet.

Du liker nok disse