tirsdag, mars 28, 2023

Oppskrift: Prøv Bidos på samenes nasjonaldag

Populært

Mandag 6. februar feirer samene nasjonaldag. Dagen er felles for alle samer i Norge, Finland, Sverige og Russland, og har vært offisiell flaggdag i Norge siden 2006.

Dagen markeres til minne om det første samiske landsmøtet, forteller Sametinget. Møtet ble holdt i Metodistkirken i Trondheim i 1917. Dette var første gangen at samene var samlet for å arbeide for felles samiske saker over nasjonalstatsgrensene. Dagen ble første gang feiret i 1993.

Det finnes ingen offisiell registrering av hvem som er samer, og derfor vet vi ikke hvor mange samer som bor i Norge. I Sametingets valgmanntall var det registrert 20 541 personer i 2021, og det har hele tiden vært en jevn økning i manntallet.

Prøv også: Vilt god tapas med reinsdyrkjøtt

Nasjonalretten som sikkert mange vil feire med i dag, er den nydelige viltgryten Bidos. Den inneholder ikke uventet reinsdyrkjøtt.

Bidos er en kjøttsuppe som gjerne serveres som festmat. Hovedingrediensen er reinsdyrkjøtt, som flatbiff, bog eller stek.

Ingredienser:

600 g reinsdyrkjøtt, flatbiff
1 løk 
2 ss smør
1,2 l vann
4 kokefaste poteter
1/2 purre
2 gulrøtter
2 laubærblader
1 ts tørket timian
½ ts salt
½ ts pepper
En god håndfull frisk, finhakket persille

Slik gjør du:

Del kjøtt i terninger og hakk løk. Brun dette med smør i en stor gryte i 2-3 minutter. Hell over vann.

Kok opp og la trekke på svak varme i ca. 40 minutter, til kjøttet er mørt. Skum av underveis. Ønsker du en tykkere saus kan kraften jevnes med litt Maizena rørt ut i kaldt vann.

Del poteter, gulrot og purre i biter. Ha i gryten med laurbærblad og timian og kok opp. La småkoke til potetene er møre, ca. 15 minutter. Smak til med salt og pepper.

Server med godt brød med smør.

Oppskrift: Tine Kjøkken

1,223FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel