fredag, september 29, 2023

Nå bør du male panelet!

Populært

Tenker du å male furupanelet i år? Gjør det før sommeren kommer! – Du slipper krympesprekker, og resultatet blir penere om du maler nå, sier ekspert.

Årets første måneder er den perfekte tiden for å male treverk innendørs. Da er luftfuktigheten på sitt laveste, og treverket har tørket og trukket seg godt sammen.

− Maler du når treverket er mer fuktig, kan det komme frem skjemmende umalte krympesprekker senere, sier Chera Westman. Hun er rådgiver hos Informasjonskontoret for farge og interiør (IFI.no).

Gir ro i rommet

Ved å male panelet oppnår du ro i rommet. Du unngår kvistmerker og trestruktur som kan gi et rotete utrykk. Dessuten kan du velge farge helt fritt.

− Veggpanel males gjerne i glans 20. Lister, dører, vinduer og andre detaljer males med en blankere maling, gjerne i den samme fargen, sier teknisk sjef i hos Flügger, Roger Fridheim.

Velg riktig i fargehavet

En forutsetning for at resultatet skal bli pent, er at kvaen og fargestoffene i kvister og treverket må isoleres, slik at det ikke misfarger malingen. Fargestoffene i treverket er kraftige, og dør aldri ut.

– Kvister i 100 år gammelt panel som skal males, må isoleres. Dette er spesielt viktig når du maler med lyse farger, forteller produktspesialist Eivind Eriksen hos Gjøco.

Maling til treverk

Når du maler panel, er det viktig å velge en maling som er beregnet for treverk. Denne fungerer også på lister, dører, vinduer, kjøkkeninnredninger og møbler. Hvilken glansgrad du velger er opp til deg.

– Du bør bruke maling og grunning fra ett og samme malingsystem. Velg et system med grunning pluss toppstrøk, og gjerne bruk kvistlakk også. Et annet alternativ er å bruke et «alt-i-ett»-produkt i to eller tre strøk. Dette er en kombinert kvist- og sperregrunning som kan blandes i farger. Det fungerer også som toppstrøk med silkematt glans, sier Chera Westman hos IFI.no.

IFI har laget en oversikt over anbefalte produkter som vil sikre et godt resultat. Se den komplette oversikten her

1,238FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel