mandag, juni 24, 2024

Skal du pusse opp? Nå kan du velge elektromateriell av havplast

Populært

Som første leverandør i bransjen lager ELKO elektromateriell av havplast. – Et første, lite steg som forhåpentligvis vil føre til at flere i bransjen følger etter, sier Marlene K. Haagensen, markeds- og kommunikasjonssjef i ELKO.

ELKO har levert stikkontakter, lysbrytere og annet elektromateriell til det norske markedet i over 75 år. Hittil har den synlige delen av materiellet bestått av «jomfruplast», men nå tar de som første leverandør i verden i bruk resirkulert havplast når de lager stikkontakter, brytere og rammer.

Les også: En ny sofa – eller seks brukte: Ny rapport viser hva gjenbruk betyr for miljøet

– Som den ledende leverandøren til det norske markedet synes vi det er både viktig og riktig at vi er først ute i bransjen med å lage mer miljøvennlig elektromateriell. Det er et første, lite steg mot en mer bærekraftig produksjon, som forhåpentligvis vil gjøre at flere i bransjen følger etter, sier Marlene K. Haagensen, markeds- og kommunikasjonssjef i ELKO.

Hun er tydelig på at det er andre bransjer som har gjort langt flere produksjonsgrep for å imøtekomme det økte behovet for bærekraftige produkter enn det elektrobransjen hittil har gjort.

– Vi påstår overhodet ikke at vi kommer til å redde verden med dette, men ett sted må også vi starte. Derfor har vi nå tatt tak i en bestanddel av produktene våre som kan skiftes ut med resirkulert plast uten at det går på bekostning av brannsikkerhet og andre krav som stilles til elektromateriell, sier Haagensen.

Les også: Miljøvennlige tips som også gir klærne dine lengre levetid

I tillegg er både plast og lim fjernet fra produktemballasjen, slik at produktene kun blir levert pakket inn i brettet papp.

Kommer i sort

Det er inngått en samarbeidsavtale med det globale selskapet DSM, som står for innsamlingen av forlatte fiskegarn utenfor India. Tidligere er det anslått at 640.000 tonn med fiskegarn blir forlatt i verdens hav årlig, og dermed utgjør et enormt miljøproblem.

Det som engang var et miljøproblem kan nå bli en fin interiørdetalj i huset…. Foto: Benjamin A. Ward / ELKO

Det er den synlige delen av elektromateriellet når det er montert på veggen som blir erstattet med havplast, men nettopp for å ivareta brannsikkerhet og produktkvalitet, blir det tilsatt noe glassfiber og annen resirkulert plast. I første omgang er det produktserien ELKO Plus i fargen sort som entreprenører, elektrikere og forbrukere heretter vil kunne velge i havplast. 

Les også: 15 smarte tips til ting som kan bli gjenbrukt istedenfor å kastes

– Ambisjonen er å lage andre produkter i sortimentet vårt av havplast på sikt, men så lenge elektromateriellet hovedsakelig er laget av resirkulerte fiskegarn i ulike farger, så lar det seg for eksempel ikke gjøre å produsere dette i hvitt foreløpig, sier Haagensen.

Kan kombineres

Hun forteller at brytere, stikkontakter og rammer i havplast på avstand vil se helt like ut som de eksisterende i ELKO Plus i sort.

Dermed kan en boligeier som skal pusse opp deler av huset eller leiligheten velge det miljøvennlige alternativet, i kombinasjon med brytere og stikkontakter i andre deler av boligen som ikke skal skiftes ut. Men studerer man produktene på nært hold vil man se at det er gravert inn et lite bølgesymbol nede til høyre på produktene i Havplast-serien.

Les også: Slik tar du vare på kjøkkenknivene dine

– Vi vet også at det er mange entreprenører og elektrikerfirmaer som er opptatt av bærekraft og som gjør en rekke tiltak. Nå får de for første gang muligheten til også å velge elektromateriell som er miljøvennlig, og ambisjonen er som sagt å utvide den delen av sortimentet som kommer i havplast etter hvert, sier Haagensen.

Hun understreker at ELKO ikke vil oppfordre entreprenører, elektrikere eller boligeiere til å skifte ut eksisterende materiell som fungerer, da dette vil bidra til unødvendig avfall. Haagensen sier at det først og fremst er ved nybygg, rehabilitering og oppussing at ELKO håper at det miljøvennlige alternativet blir valgt.

Les også: Er el-arbeidet i boligen din lovlig utført? Dette kan du gjøre selv

Enkel og dobbel stikkontakt, brytere og rammer i ELKO Plus sort vil i første omgang ha en noe høyere veiledende pris enn den eksisterende produktlinjen, men ELKO har en klar ambisjon om å kunne prise Havplast-serien likt på sikt.

ELKO Plus – Havplast kom i salg 15. februar 2022.

1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel