fredag, juni 14, 2024

Skap en bie-vennlig hage

Populært

Bier er viktige for hele økosystemet vårt. Med enkle grep kan du gjøre hagen, terrassen og til og med balkongen til et lite paradis for biene.

-Når du velger planter til hagen og terrassen din, bør du om mulig bruke planter som hører hjemme der du bor, ettersom villbiearter har tilpasset seg lokale matplanter, forklarer Moses M. Mrohs fra Bienenbotschaft til Husqvarna.

Bienenbotschaft («Bieambassaden») er en organisasjon dedikert til å fremme bier, og hageutstyrsprodusenten Husqvarna har inngått et partnerskap med dem.

Når de ber om tips for å lage en bie- og innsektsvennlig hage forklarer Mrohs at en vill art er alltid å foretrekke fremfor en kultivert art av en plante.

– Unngå fylte blomster – de er pene å se på, men de mange kronbladene fungerer som et stengsel mellom bier, nektar og pollen, noe som gjør dem verdiløse som mat. Velg heller et utvalg av forskjellige planter som er dyrket organisk, slik at du har planter som blomstrer på ulike tider av året og gir insektene mat, tipser han.

Og det er særlig i begynnelsen og slutten av vegetasjonsperioden, altså om våren og høsten, de sliter med å finne mat.

På våren er løker som krokus, vinterblom, hvitveis og perleblomst spesielt velegnet. Honningurt, legesteinkløver og engplanter som hører hjemme der du bor er populært på sommermenyen.

Dersom du har plass til busker og trær er hagtorn, slåpetorn, villroser og kirsebær gode valg. Hekker, busker og trær er ikke bare en viktig matkilde, særlig i byer, men de er også gjemmesteder og bosteder for en rekke insektarter

Timian, alle typer salvie, lavendel og rosmarin i kjøkkenhagen vil også gi biene rikelig med nektar og næring.

Selv på balkongen kan du gi biene næring til langt på høsten: Fløyelsblomst, løvemunn og blomkarse blomstrer helt frem til oktober. Urter er dessuten også et flott tilskudd til balkonghagen, fra tidlig vår til sent på sesongen. Ikke bare gir urtehagen mat til biene – ferske urter kan også løfte dine egne matretter mange hakk.

1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel