mandag, juni 24, 2024

Driv frem petunia selv – en av hagens absolutte perler! Se hvordan Hilde gjorde det

Populært

Huslig ønsker å vise frem hagene og blomstene til det norske folk. Vi har vært på hjemmebesøk i hagen til Hilde som bor på vakre Flatøy utenfor Bergen. Hun har selv dyrket vakre petunianer. 

Denne gangen har vi beundret vakre petunia drevet frem av Hilde selv. En blomsterelsker ligger gjerne i forkant når det gjelder planlegging av neste sesong. Hageeieren her er snart klar for å sanke inn frø som skal såes til våren igjen. Vi blir fortalt av Hilde hvordan hun har «tryllet frem» disse flotte petuniaene:

Foto: Huslig.no

– Jeg har alltid hatt petunia som en av mine absolutte favoritter. Sant og si har jeg brukt ganske store summer oppigjennom årene på innkjøp av disse vakre plantene. I fjor syntes jeg tiden var inne for å prøve å drive frem blomstene selv. Var vel egentlig litt i tvil, frøene er jo så bitte små, forteller hun før hun avslører den videre prosessen:

Foto: Huslig.no

– Vel, på sensommeren i fjor starten innsankingen. Hadde vært nøye gjennom sommeren med å knipe av visne blomster, da dette fremmer ny blomstervekst. Men lot det grønne som blomsten sitter i sitte igjen på en del da det utvikler seg små frøkapsler innerst i disse. Jeg lot disse sitte på til de så smått begynte å bli brune eller viste tegn til å åpne seg. Da knep jeg dem av og la dem til tørk i kaffefiltere i en mørk bod. Inni hver kapsel er det masse små brune/sorte frø.

Foto: Huslig.no

– I slutten av februar fikk frøene komme opp fra boden. De var nesten så små som støvfnugg, så lurte veldig på om det kunne bli noen blomster av dette. Jeg sådde dem tynt i fuktig såjord, dekket med plast og satte dem i kjøkkenvinduet. Det gikk ikke så lang tid før de spirte. Det var faktisk gøy å plante om de små spirene etter en stund slik at de fikk hver sin potte å vokse seg store og sterke i.

Foto: Huslig.no

– Det var forresten slett ikke alle de små som var levedyktige. Men ut i mai da de stadig tilbakevendende kuldeperiodene endelig var over fikk plantene flytte ut til ulike steder i hagen. Og smått om senn kom belønningen , -skjønne blomster i flere fargevarianter.

Foto: Huslig.no

– Nå driver de og vokser seg større og mer blomsterrik for hver dag som går. Det er faktisk mye større glede knyttet til blomster en har «laget» selv, en de som en har vært innom nærmeste hagesenter og kjøpt med seg Dette er skikkelig gøy. Så gjett om jeg skal sanke frø i år også!

Foto: Huslig.no

Den entusiastiske hageeieren syntes også det er viktig å vite litt om blomstene man har i hagen. Hun forteller:

Foto: Huslig.no

– Petunia blir også kalt surfina. Den skal plasseres i sol eller lett skygge. Blomstene kan bli stygge om de får regn på seg , så det kan være lurt å sette dem under tak når det regner. Det er viktig at potten er godt drenert. Petunia tåler ikke frost. Dette er planter som blomstrer konstant, og derfor trenger de en del vann og næring. På varme sommerdager kan de trenge vann hver dag. Blir planten lang og glissen kan den klippes ned.

Vi takker Hilde for disse nydelige bildene av Petunia og gleder oss til å følge med på hva hun «tryller frem» neste gang.

Vil du også vise frem hagen, blomstene eller uteprosjektene dine? Send oss en mail på [email protected] med informasjon og bilder! 

1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel