Februar: Nå er det tid for å solskjerme vintergrønne vekster

av Helene

Du har sikkert sett vintergrønne planter bli brune? Det skjer når solen gjør at plantene fordamper mer vann enn de klarer å trekke fra jordsmonnet som ennå har frost og tele. Unge planter som ennå ikke har dype røtter er spesielt utsatt.

Les også: Liker du Peoner? Her er de beste tipsene for å lykkes med den praktfulle blomsten
Les også: Pleier du å kaste eggeskall? Her er 9 tips til hvordan hagen kan dra nytte av dem!

Har du vintergrønne vekster i hagen som er yngre enn fire år? Om det er tele i bakken hos deg, er det tid for å skjerme dem mot solen så snart snøen har gått.

Februarsolen kan være rene døden for unge vintergrønne planter som buksbom, barlind, tuja og andre bartrær, sier Gardena. Rhododendron og laurbærhegg er også i faresonen, påpeker Utemiljønytt.

Når solen varmer, avgir nemlig plantene fukt – men siden unge planter ennå ikke har røtter som går dypt nok til å nå under frosten, klarer ikke planten suge fukt opp fra bakken. Resultatet er at de frystørker.

For å beskytte plantene kan du bruke striesekk eller flere lag fiberduk. Fest dem gjerne dekket med klesklyper, så de ikke blåser bort.

Skjermdump: Instagram

Ikke bruk plastikk som søppelposer eller presenning, tipser Min Oase. Under plasten kan det nemlig bli kondens som kan være med på å utvikle soppsporer og sopp på plantene.

Les også: 7 grunner til at plantene dine dør
Les også: Lag 19 hull i blomsterkassen og se det vakre resultatet 5 måneder senere

Når telen har gått og våren er skikkelig i gang, kan du fjerne strien og du har forhåpentligvis en fin og grønn plante uten brunsvidde greiner.

Glem heller ikke flerårige planter i krukker. Her kan det ta tid før is rundt rotklumpen smelter, og røttene får ikke tak i vann.

Du liker nok disse