fredag, september 29, 2023

Slik rengjør du strykejernet for flekker og tette dampventiler

Populært

Hvis strykejernet ditt «henger seg fast» i klærne eller spruter damp kan det være at det rett og slett er på tide å rengjøre sålen på strykejernet.

Pass på at strykejernet er kaldt og ikke koblet til strøm når du skal rengjøre sålen.

Dersom strykejernet ditt ikke er synlig skittent kan det holde å vaske det med en myk svamp, dyppet i såpevann.

Ikke bruk stålull når du skal rengjøre strykejernet, det vil skade sålen.

Ha noen dråper oppvaskmiddel i en bolle med varmt vann og bland slik at det skummer. Dypp en myk klut i det skummende såpevannet for å tørke bort rester. Ta deretter en klut fuktet i vann og tørk bort såpe som måtte være igjen på sålen.

TIPS: Trådløst dampstrykejern:

Med Russell Hobbs trådløse strykejern stryker du enkelt og uhindret. Strykejernet har 2600W, keramisk såle og vanntank på hele 350 ml. Hurtigladningen på seks sekunder lar deg stryke i intervaller på 5-10 sekunder, som i forhold til stryking er ganske lang tid. Jernet er selvrengjørende og har funksjonene anti-kalk og anti-drypp.

Vaske gjerne over med en tannbørste også. Børst godt i dampventilene også slik at du får ut smuss derfra.

Om du har flekker som er vanskelig å få bort og du merker av strykejernet «freser» damp slik at dampen ikke er helt jevn, må du gå grundigere til verks.

Vanskeligere flekker

Dersom flekkene er litt vanskeligere å få bukt med må du gå «hardere» til verks. Det er

Fukt da en myk klut med vanlig hvit husholdningseddik. Tørk av strykesålen for å fjerne smusset. Hvis det ikke får bort flekkene, så bløtlegger du kluten din i eddik og setter legg sålen på kluten og la det trekke i 20-30 minutter. Tørk av resten med et rent håndkle.

Dersom du har flekker av rust eller smeltet plast på sålen, krever det ofte litt mer skrubbing. Fukt en klut i husholdningseddik og dypp hjørnet av kluten i bakepulver. Poler strykesålen ren og tørk av med en fuktig klut eller papirhåndkle.

TIPS: Clatronic HPP 3734 autostryker:

Denne automatiske strykeren fra tyske Clatronic har en 2 i 1 funksjon, der du tørker og stryker skjorter, bluser, t-skjorter, gensere og bukser som tåler tørketrommel. Den er tids- og energisparende ved at klærne tørkes og strykes på bare noen få minutter, og den helautomatiske prosessen erstatter strykejern og strykebrett. Kan også brukes for å friske opp klær.

Tilstoppede dampventiler

Noen strykejern har også en «steam clean»-innstilling. Dersom ditt jern har det, benytter du den. Hvis jernet ditt ikke har denne innstillingen er det to alternative måter å rense dampsystemet.

Du kan enten bruke destillert vann eller en eddikblanding. Sjekk om din strykejernsprodusent har instruksjoner i forhold til eddik. Ikke alle produsenter anbefaler det, så hold deg til det produsenten sier om strykejernet ditt.

Rense dampventilene på strykejernet med destillert vann

For å rengjøre tilstoppede dampventiler må du først tømme strykejernet helt for vann. Fyll deretter opp med destillert vann.

Sett strykejernet på høy varme og full damp og la det stå oppreist. La det dampe seg nesten tørt.

La jernet dampe godt ut fra ventilene. Dersom du merker at det kommer ut mye rusk, så kan du gjerne ta et gammelt håndkle og stryke over det, slik at damp skyller rusk på håndkleet. Hold gjerne på i 4-5 minutter.

Et godt råd for å holde dampventilene best mulig er å alltid tømme strykejernet for vann etter hver bruk.

TIPS: Tefal Cube: Damprenser for klær

Tefal Cube er en damprenser med høytrykksdamp for allsidig bruk til klær og hjemmetekstiler. Den er lett å ta med rundt i hjemmet og leverer høytrykksdamp ved 155°C, som dreper opptil 99,99 prosent av virus og bakterier. Cube har også en klesbørste som egner seg spesielt for tykkere stoffkvaliteter og møbler.

Rense dampventilene på strykejernet med husholdningseddik

Sjekk anbefalingene til produsenten din. Det er ikke alle strykejernsprodusenter som anbefaler eddik i vannbeholderen. Følg alltid anbefalingene til produsenten av strykejernet.

Bland like mengder husholdningseddik og vann og ha i vannbeholderen. Skru strykejernet på middels varme og la det dampe i rundt ti minutter.

Deretter tømmer du ut resten av blandingen og fyller jernet med destillert vann. Slå på strykejernet og la det dampe godt fra seg i 4-5 minutter slik at du får renset ut all eddikblandingen.

Disclaimer: Denne artikkelen kan inneholde reklamelenker til nettbutikker som selger produkter som artikkelen omhandler. 

1,238FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel