torsdag, januar 23, 2020
Hjem Hage og blomster Pleier du å kaste eggeskall? Her er 9 tips til hvordan hagen...

Pleier du å kaste eggeskall? Her er 9 tips til hvordan hagen kan dra nytte av dem!

Hva pleier egentlig du å gjøre med eggeskall? Det vanligste er helt klart å kaste dem i søpla, men visste du at eggeskall faktisk kan ha mange nyttige bruksområder?

Spesielt i hagen kan eggeskallene komme til sin rett. Nedenfor gir vi deg 9 smarte tips til hvordan du kan benytte eggeskallene på en super måte i hagen!

1. Næringstoff til jorden

Eggeskall kan faktisk tilføres jorden for å gi den viktige næringsstoffer. Bland eggeskall sammen med kompost eller gjødsel og bland det i blomsterjorden. Du kan også spre eggeskallet på toppen av jorden i bedene dine for ekstra næring.

Eggeskall er ren kalsium, og er rene godteriet for jord og planter.

2. Drenering 

Dersom du legger eggeskall i bunnen av bedene eller potteplantene vil skallet bidra til bedre drenering som gir jorden luft. Dette gir plantene bedre vekstvilkår.

3. Kalsium til grønnsaker 

Tomat, aubergine og paprika er grønnsaker som typisk er vanskelig å lyktes med. Dette kan ofte skyldes mangel på kalsium, noe som eggeskallene kan bidra med. Plasser eggeskall i jorden og de vil litt og litt gi kalsium til grønnsakene. Dette gir større sjanse for friske og gode grønnsaker.

4. Bli kvitt snegler i bedene 

Snegler skal visstnok ha problemer med å ta seg over knust eggeskall, noe som kan redde både planter og snegler fra for eksempel brunsneglen og andre skadedyr.

5. Holder hjorten borte 

Akkurat som med snegler, så kan eggeskall holde andre uvelkomne dyr borte fra bedet ditt. Det sies at hjorten ikke liker lukten av eggeskall, så dersom du har innpåsliten hjort i hagen din er dette verdt et forsøk!

6. Bruk eggeskall som små krukker

Eggeskall kan benyttes som perfekte økologiske krukker til beplantning. Jorden får ekstra næring og det ser ikke ganske så stilig ut også!

7. Fuglemat

På grunn av kalsiuminnholdet et eggeskall bra for fugler.

– Eggeskall er rent kalsium, så alle som trenger kalsium kan knaske på det. Det er litt ubehagelig å tygge, så det egner seg best for dyr som sluker maten hel, slik som fugler, sier Petter Bøckman, zoolog ved Naturhistorisk museum til NRK.

8. Balanserer pH-verdi

Jordens pH-verdi kan ha innvirkning på blomstenes farge. For eksempel hortensia som blir blå av sur jord og rosa av basisk jord. Om du har sur jord og ønsker å justere opp pH-verdien, kan det være lurt å tilsette eggeskall i jorden.

9. Kompost

Om du har en kompostbinge, husk å tilsette knuste eggeskall i den!

Del gjerne tipsene videre med andre hageelskere! 

LES OGSÅ: Slik lager du et tårn av blomsterpotter

Lik siden vår på Facebook for praktiske tips og inspirasjon til hjemmet!

mest lest nå

Verdens fineste trær – dette er topp 8

Det er ganske fascinerende med store, flotte trær. Gamle eller nye, med eller uten blomster. Når man først kommer forbi et...

Slik pusset Pernille opp det bittelille, slitte badet sitt på budsjett

Pernille Ekgreen Sand bror i drømmeleiligheten på Amagerbro i Danmark. Det var bare ett problem. Badet var bittelite og veldig slitt....

Så enkelt kan du rengjøre madrassen! Den trenger oftere behandling enn du kanskje tror

Visste du at madrassen din fort kan bli en bombe av bakterier, midd og annet dritt?  Men du kan ta dine forholdsregler for å unngå...

Sett en halv salat i vann og se hva som skjer like etter

Matsvinn er et enormt problem. Ifølge DinSide kaster hver nordmann 42,6 kilo spiselig mat hvert år.  Noe av de vi kaster mye av er frukt...

10 brilliante ting eddik kan brukes til

Eddik kan brukes til så mye mer enn bare til matlaging. Eddik er et fantastisk vidundermiddel som kan hjelpe deg med alt fra stinkende...

Neste artikkel