torsdag, oktober 22, 2020

Slik holder du pelargoniaene dine fine hele sommeren

Populært

Visste du at eddik kan gjøre underverker for plantene dine?

Vi snakker selvfølgelig om eddik. Og ikke bare får den plantene dine til å vokse og blomstre. Eddiken gir også liv til døde planter,...

Slik forvandler du plassen under trappen til et magisk lekerom

Alle som har en trapp i huset, vet at det er umulig å innrede det lille rommet under trappen. Det blir som regel stående...

7 grunner til at plantene dine dør

Syns du også at plantene dine dør fort? Det trenger ikke bety at du ikke har grønne fingre. Og det er...

Plages du av mygg? Da bør du nyte sommeren med dette trikset!

Sommeren er snart her. De fleste av oss elsker å kunne sitte utendørs og grille eller bare nyte de varme sommerkveldene. Men så har...

En pelargonia er ikke bare en pelargonia. Gjennom tidene er den krysset og podet så mange ganger, at det nå er snakk om flere hundre forskjellige arter av familien, men tusenvis av variasjoner innen alt fra blomster til blader.

De finnes ville i land som Sydafrika, i England, pelargoniaer med ringer på bladene, og med og uten duft.

Med så mange varianter er det lett å finne en som passer nettopp deg, og som den robuste planten den er, er den også lett å holde.

Trives i store potter

Pelargonia har det best i litt større potter, gjerne med helt vanlig jord eller pottejord blandet med lecakuler. Disse kulene øker luftsirkulasjonen til rotsystemet slik at de ikke råtner. Det er også viktig at potten har drenering slik at overflødig vann kan renne fra.

For å fremskynde blomstring er det viktig å fjerne de avblomstrede stilkene. Vann ofte med gjødsel eller tilsett gjødsel direkte i jorden.

pelargoni
pelargoni

Ikke gi dem for mye gjødsel, og helst bare i perioden fra mars til august.

Det kan være lurt å plante om pelargoniaene hver vår straks de begynner å skyte etter vinterdvalen. For å unngå sykdom bør det brukes rene potter og frisk jord. Skal man bruke de samme pottene om igjen kan de med fordel vaskes godt før omplantingen.

Er det noe pelargoniaer ikke liker så er det frost. Setter man dem ut før frostnettene har gitt seg kan de med fordel tas inn om natten, eller dekkes til med et teppe. Er det fortsatt kjølig i været skal de heller ikke ha spesielt mye vann.

Sjekk dem også jevnlig for lus. Får pelargoniaer lus bør de behandles. Skyll av lusene og behandles med insektmiddel.

73,673FansLik
268FølgereFølg

Neste artikkel