lørdag, juli 2, 2022

Epoq Trend: Et svanemerket og «miljøriktig» kjøkken

Populært

Elkjøp har nylig lansert et svanemerket kjøkken: Epoq Trend. De har ikke bare tenkt design, men også klima, inneklima og sirkulær økonomi.

– I Elkjøp har vi svært ambisiøse bærekraftsmål, og vi er veldig stolte av vårt første Svanemerke, som er et viktig steg i riktig retning. Dette vil gjøre det enklere for kundene våre å ta grønnere valg, samtidig som sertifiseringen har bidratt til store endringer i interne innkjøps- og utviklingsprosesser, sier Stefan Stenudd som er utviklingsdirektør for kjøkkenmøblementet til Elkjøp, Epoq.

Les også: Trendspaning: Slik innreder vi våre kjøkken og bad i 2022

Han lover at de med innføring av svanemerker på kjøkkeninnredningen vil vi fortsette å stille enda høyere krav til produktene og leverandørene.

Glade i å pusse opp – og opptatt av miljø

Nordmenn er på Europa-toppen i oppussing. Hvert år pusser vi opp for hele 94 milliarder kroner , og kjøkken og bad er det vi bruker mest penger på.

Men vi er samtidig mer og mer opptatt av å gjøre gode miljøvalg. I en undersøkelse utført for Miljømerking Norge svarte hele 81 prosent at de ønsker å gjøre gode miljøvalg når de handler – men også at like mange synes det er vanskelig å vite hva som er gode miljøvalg. 

For å oppnå Svanemerke-sertifiseringen måtte Elkjøp dokumentere at de faktisk oppfyller de miljøkravene til materialene, produksjonen og kvaliteten som Nordens offisielle miljømerke stiller.

Les også: Så enkelt får du skinnende rent armatur på kjøkkenet igjen

– Kjøkken er et stort og veldig sammensatt produkt med mange deler. Det består av mye trevirke, metall og også en del lim, lakk og andre kjemikalier. Både når det gjelder materialene i seg selv og selve produksjonsprosessen til kjøkkeninnredningen er det derfor stort potensial for å redusere klima- og miljøbelastningen, sier Bjørn Olav Aarø Strandli, som er markedsrådgiver i Svanemerket.

Fleksibilitet i utformingen

Det svanemerkede Epoq Trend-kjøkkenet kan utformes på mange måter. Skapene kommer i mange farger, størrelser og utførelser. I tillegg er det flere benkeplater å velge mellom.

I all hovedsak er kjøkkenet laget av trevirke fra bærekraftig sertifisert skogsdrift.

– Slik sertifisering er viktig både for å ta vare på naturmangfoldet og har også verdi som er klimatiltak, påpeker Stenudd.

Les også: Slik tar du vare på kjøkkenknivene dine

Epoq-kjøkkenet oppfyller også Svanemerkets krav til produktdesign, og kan både repareres og resirkuleres fordi delene enkelt kan tas fra hverandre, noe som ifølge Aarø Strandli er svært viktig i overgangen til sirkulær økonomi.

Fakta om svanemerkede kjøkkeninnredninger

  • Høy andel fornybare råvarer som reduserer klimabelastningen
  • Krav til energiforbruk i produksjon av trebaserte plater gir redusert klimabelastning.
  • Høy andel sertifisert bærekraftig skogsbruk, et viktig bidrag til klima og biologisk mangfold
  • Strenge krav til kjemikalier som brukes i produksjonen av innredningen/kjøkkenet. For eksempel kan en svanemerket innredning ikke tilsettes halogenerte flammehemmere, organiske fluorstoffer eller antibakterielle stoffer. Bra for både helse og miljø.
  • Oppfyller strenge krav til avdamping fra skadelige stoffer. Dette er positivt for innemiljøet.
  • Har dokumentert god kvalitet, styrke og sikkerhet gjennom internasjonale tester, noe som fremmer lang levetid.
  • Er designet for reparasjon og resirkulering ved at innredningen enkelt kan tas fra hverandre og sorteres. Dette er sirkulær økonomi i praksis.
1,195FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel