mandag, juni 24, 2024

Det er kanskje det eneste privateide slottet i Norge – nå vurderer eier å selge Fritzøehus

Populært

Norges største privateide bolig, det ærverdige slottet i Larvik som har vært i familien Treschows eie gjennom syv generasjoner, legges ut for salg. Årsaken er et ønske om at eiendommen vil bli brukt mer aktivt.

Huset har en grunnflate på nesten2200 m2 og er totalt på nær 7000 m2. Det sto ferdig i 1863 og ble senere påbygd i to omganger mot slutten av 1800-tallet. Fritzøehus har 75 rom, 21 kjellerrom og huser et vell av kunstskatter samlet av Treschow-familien gjennom generasjoner.

I 2003 sto Fritzøehus og den indre parken ferdig etter å ha blitt pusset opp etter alle kunstens regler. Eiendommen er svært godt ivaretatt, også etterpå.

Den ytre parken som omkranser boligeiendommen er på nær 1550 dekar.

Interiørbilde fra Fritzøehus, foto: Esten Borgos

Svært eksklusivt

– Det er en storslått eiendom med et fantastisk hus, bygget både som et hjem og for unike opplevelser og representasjon. Eiendommen fortjener å bli brukt mer aktivt enn hva som er naturlig for meg. Dessuten har jeg en godt egnet leilighet på Sanden i Larvik, sier Michael Stang Treschow.

Han forteller at et eventuelt salg ikke betyr endringer i lokalisering eller videre satsing for virksomhetene i Treschow-Fritzøe. Et  salg vil frigjøre midler og gi ytterligere investeringskapasitet. Stang Treschow har ingen planer om å flytte fra Norge.

Les også: Restaurerte et forfallent herskapshus – nå har Eidsvolls storslåtte nye kunstsenter åpnet dørene

Langsiktig

Stang Treschow er forberedt på at det kan ta tid å mobilisere den rette kjøperen og gjennomføre et salg av den unike eiendommen. Og han ønsker å fortsette å ivareta eiendommen på best mulig vis, også om forutsetningene for salg ikke er tilstede.

At han nå velger å teste interessen i markedet kommer som et resultat av en lang og grundig modningsprosess som ble startet sammen med hans mor Mille-Marie Treschow. I etterkant av totalrenoveringen av eiendommen, la hun opp til at familien skulle ha valgfrihet om eierskapet til Fritzøehus.

Les også: Kulturarv: Ingvild pusset opp det historiske stuetaket sitt for 140.000 kroner – se det fantastiske resultatet

Borggården på Fritzøehus, Foto: Esten Borgos

– Et salg av eiendommen er selvsagt vemodig. Huset rommer mye av min families historie. Men det er en tid for alt. Mitt ansvar er å fatte beslutninger i et fremtidsrettet perspektiv, sier Stang Treschow.

Les også: Familien renoverer et fransk slott – følg den spennende prosessen

Klare ønsker til en ny eier

Han håper å finne en kjøper som vil skape aktivitet på eiendommen og i lokalsamfunnet, og som vil videreføre dens store kulturhistoriske verdi for fremtiden.

– Eiendommen er viktig for Larvik og Norge. Det blir spennende å se om den vekker interesse hos privatpersoner, organisasjoner, bedrifter, myndigheter eller andre. Jeg håper det finnes interesse i Norge, men vil ikke utelukke en utenlandsk, kvalifisert eier. Uansett ønsker jeg å spille på lag med lokalsamfunnet og myndighetene for å sikre at Fritzøehus kan forbli en stolthet for byen og storsamfunnet, sier han.

Stang Treschow ønsker ikke å gi ytterligere kommentarer.

1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel