torsdag, juli 18, 2024

Disse krypene bor i veden din

Populært

Mange insekter trives mellom barken og veden. De fleste er harmløse, men det finnes arter i vedstabelen du ikke vil ha inn i stua.

– Noen av de vanligste insektene som følger med veden er ulike typer barkbiller, borebiller og trebukker, sier Seksjonssjef for skadedyrkontroll i Folkehelseinstituttet (FHI) Mari Steinert til Klikk.no  

De ulike insektssortene er ofte knyttet til bestemte treslag. Og det er larvene som har utviklet seg og forpuppet seg inne i treet.

– Når veden blir båret inn, vil den varmere temperaturen sette i gang utviklingen av insektene og billene vil kunne klekke om veden ligger inne lenge nok, sier hun.

Selv om de fleste av oss ikke har lyst å ha insekter i stua i det hele tatt, så gjør de færreste noen skade.

Det finnes derimot et par arter du ikke vil ha med deg inn:

– Husbukk er et insekt man absolutt ikke vil ha i huset, men den har en begrenset utbredelse og finnes først og fremst på Hvaler, langs kysten av Telemark og Agder og fjordstrøkene på Vestlandet og enkelte andre steder i Sør-Norge, sier insektforsker Torstein Kvamme fra Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO).

Husbukken kan gjøre stor skade på trevirke i hus.

Husbukken vil du ikke ha i hus.

– Det virker heldigvis som den ikke trives så godt i moderne hus, sier Kvamme til Klikk.no

Stripet borrebille, som finnes i hele landet opp til Troms, er en annen art du bør passe på at du ikke tar inn i stuevarmen.

De er vanligst i kyststrøk med høy luftfuktighet og liker seg i menneskeboliger.

Dersom du finner små hauger med «lyst mel» i huset, bør varsellampene blinke.

For å hindre å bli plaget av småkryp, anbefaler han at Kvamme at man ikke har veden liggende inne og varmt for lenge før den brukes. Han påpeker også at ved som er tørr og riktig lagret, sjelden vil inneholde mye insekter.

1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel