tirsdag, juni 18, 2024

Slik fjerner du flekker fra skifergulvet

Populært

Det er typisk norsk med skifergulv i inngangspartiet. Skifer er tilnærmet vedlikeholdsfri, men av og til kommer det flekker på gulvet. Olje, stearin, fett, kalk eller rust får man ikke vasket bort, men det er fullt mulig å fjerne slike flekker.

Skifergulv er slitesterke og lettstelte. Men av og til kommer det flekker på dem som er vanskelige å få bort med vann alene.

Lett, daglig renhold

Rent vann, eventuelt med en mild såpe er alt som skal til når du tar hverdagsrengjøring av skiferen. Men vær varsom med såpebruken. Dersom skifergulvet er impregnert vil fete eller voksholdige såper sette igjen et fettbelegg på skiferen, og etter hvert skape en gulnet overflate på gulvet.

Relatert: Slik får du glansen tilbake i tregulv og fliser

Grovrenhold

Nå og da trenger skifergulvet grundigere vask. Da finnes det spesialprodukter som Steinfix, Akemi og Fila.  

Fjerne olje- eller fettflekker

Med Steinfix 20 olje- og fettfjerningspasta fjerner du flekker etter olje- voks- eller fettsøl og jevner ut porene. Denne flekkfjerneren tar også flekker etter kaffe/te og en rekke andre matvarer.

Relatert: Ekspertenes fem beste tips for å velge rett gulvvarme

Tørk først opp eventuell overflødig olje/fett. Ha pasta på flekken, og fordel i et heldekkende lag med en sparkel. Når pastaen har tørket og overflaten er krakelert, bruker du sparkelen for å enkelt fjerne pastaen.

Vask deretter over med for eksempel Steinfix 40.

Fjerne kalk og rust

Først nøytraliserer du gulvet med Steinfix 40. Dersom skiferen din har vært behandlet med voks bruker du Steinfix 90. Skrubb godt med dette. Fukt deretter gulvet før du for fjerning av kalk- og rustflekker blander Steinfix 30 som anvist, og fordeler med en kost. Steinfix selges på de fleste jernvareforretninger.

Relatert: Klassiske vaskefeil som i verste fall ødelegger gulvet

La Steinfix 30 virke i 5-10 minutter, men pass på at middelet ikke tørker inn i steinen. Skur deretter grundig før du nøytraliserer med Steinfix 40.

Tørk til slutt over gulvet med rent vann. Dersom du etterbehandler med Steinfix 50 vil dette impregnere gulvet og fylle porene i skiferen, slik at smuss ikke trekker like lett ned i gulvet. Produktet gir også skiferen mer glans, struktur og fargespill, men gulvet vil bli litt mørkere.

Bli kvitt stearinflekker på skiferen

Med Steinfix 10 blir du kvitt stearinflekker. Få først bort overflødig stearin, for eksempel med en sparkel. Påfør steinfix 10 på flekken med en pensel, og avhengig av hvor fersk sterainflekken er, venter du 10-30 minutter. Før du skyller med vann. Gjenta prosessen til flekken er borte.

1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel