De fleste matpakker lages av mor og tar under ti minutter å lage, viser en ny undersøkelse fra opplysningskontorene i landbruket i juni i år.
Samtidig opplerer halvparten av foreldrene at barna kommer hjem uten å ha spist matpakken, minst en dag i uken. Det finnes gode grunner til at barna bør få være med på å smøre matpakken sin selv.
Opplysningskontorene er opptatt av at barn skal lære seg å lage sunn og god mat, og er bekymret for at matlaging prioriteres bort.
Relatert: Skolestart: Matpakker som frister
– Å lage matpakken selv gir mer kunnskap om sunn mat, og er med på å etablere gode matvaner tidlig. Dessuten viser erfaring og undersøkelser at sjansene for at barna spiser opp hele matpakken er større om de har vært med på å lage den selv, sier Torunn Nordbø, fagsjef i Opplysningskontoret for brød og korn.
Relatert: Slik velger du riktig sekk til barnet
Norstats undersøkelse viser at nesten alle (95 prosent) på barneskolen – fra 1. til 7. klasse – har med matpakke hver skoledag. 70 prosent av elevene har brødmat i matboksen, hovedsakelig grovt bakverk. Nesten halvparten av barna drikker vann til matpakken, mens om lag fire av ti drikker melk.
Relatert: Plastfritt med «bee wraps»: Slik lager du bivoks-innpakning
– Gode matvaner, frokostspising og matpakkespising henger også sammen. Spiser man frokost er allerede alt på bordet, og det blir greiere for barnet å smøre matpakke, sier Nordbø. Dessuten kan man lage matpakken med barna når man spiser kveldsmat, eller bake pizzasnurrer og matmuffins som legges i fryseren.
– Generelt er det jo barna som er ekspertene på hva de liker og hvor mye mat de bør ha med. Så kan de voksne hjelpe til med å kvalitetssikre at matpakken blir sunn og næringsrik og holder energinivået oppe, sier Nordbø.
Tips når barna skal smøre matpakke selv:
- Sett av tid i begynnelsen, så vil ting gå raskere etter hvert. Ingen er eksperter første gang de prøver på noe. Tillat rot.
- Finn frem nok bestikk. Barn kan være skeptisk til blanding av smaker, så egen skje eller kniv til de ulike påleggene kan være lurt.
- Fortell og forklar. Kunnskap gjør det enklere å velge. Hva er egentlig de svarte prikkene i brødet? Hvorfor blir gulost fuktig? Usikkerhet kan få enkelte barn til å avstå fra å smake.
- Gi rom for eksperimentering og kreativitet. Agurkroser og hjerteformede brødskiver kan være morsomt for barna å lage.
- Ta med barna når du handler inn. Kanskje de har blitt introdusert for nye smaker hos nabobarna eller på skolen? Får de være med på å velge ut brød og pålegg, er sjansen større for at det blir spist.
- Prøv gjerne ut å lage ukemeny, så er matpakkene planlagt.