Blomkarsen- hagens «gull»

av Eivind Ertesvåg

I dag vil jeg fortelle om blomkarsene mine.

Jeg er litt usikker på om jeg vil kalle dem hagens «gull» eller hagens «potet». Fargene til blomkarsen får meg til å tenke på gull. Deres praktfullhet gir meg også assosiasjoner mot gull. Men så er de jo også så veldig anvendelige, kan brukes på så mange ulike måter og til så mye. Dette får meg til å tenke på poteten som «kan brukes til alt».

Blomkarse

Foto: Hilde Ertesvåg for Huslig.no

Jeg driver alltid frem mine egne blomkarser. Dette er veldig lett å få til. Blomkarsen står nå om dagen med store frø som det er enkelt å plukke. Frøene legges til tørk gjennom vinteren og om våren når temperaturen er behagelig kan de såes direkte på voksestedet ute. Jeg pleier å så dem i såjord i  store blomsterpotter og så planter jeg dem om etter hvert og setter dem da der jeg har lyst . De spirer raskt og villig og blir fort til små planter som det er lett å plante om. Jeg sår mange frø slik at jeg får rikelig med blomster som kan plasseres der jeg ser et behov.

Blomkarse

Foto: Hilde Ertesvåg for Huslig.no

Passer for barn

Blomkarsen er en skikkelig barnevennlig plante. Som lærer har jeg mange ganger latt elevene mine drive frem sine egne blomster. Frøene er greie å håndtere, de  spirer som sagt raskt og gir et robust og nydelig resultat for små barnehender. Da planten er spiselig er det heller ingenting å være redd for i forhold til planter som kan være giftige. Jeg vil anbefale foreldre, besteforeldre, lærere og barnehagelærere å la barna være med på å oppleve naturens under nettopp ved å få «lage» sine egen blomkarser!

Blomkarse

Foto: Hilde Ertesvåg for Huslig.no

Noe av det som særlig fasinerer meg med blomkarsen er det utrolige fargespillet. De stråler i ulike gule, orange , røde og brunlige fargetoner. På flere av blomstene er det til og med forskjellige farger på en og samme blomst.

Blomkarse

Foto: Hilde Ertesvåg for Huslig.no

Det er også veldig gøy å se hvordan de klorer seg fast og snor seg rundt omkring f. eks. på gjerdet.

Ta vare på humlene

Blomkarse

Foto: Hilde Ertesvåg for Huslig.no

En veldig viktig grunn til å ha blomkarser i hagen er fordi den er en yndet humleplante. Jeg ser hele tiden humler som flyr fra den ene blomsten til den andre ,-  det ser ut som de koser  og fryder seg. Humler pollinerer planter som gir oss frukt og bær. Men over hele verden er pollinerende insekter i tilbakegang, og mange humler i Norge står i fare for å forsvinne. Uten humler og bier ville store deler av verdens matproduksjon kollapse. Det er humlen vi kan takke for at vi har blåbær i skogen og at vi har norsk eple- tomat og agurkproduksjon. Jeg har faktisk hørt at vi kan takke humlene for hver tredje matbit vi spiser. Har du hage eller balkong kan du hjelpe humlene ved å ha blomkarser der!

Anvendelig 

Blomkarse

Foto: Hilde Ertesvåg for Huslig.no

Blomkarsen er en veldig anvendelig plante. Den gjør seg godt både i krukker og bed, på terrasser og på balkonger. Den sprer seg fint utover og dekker gjerne områder du vil skal dekkes. Vi har en steinhaug i hagen som vi ikke har fått gjort noe med. Egentlig virket den både rotete og lite pen. Da slo det meg: Hvorfor ikke bare sette ned blomkarser mellom steinene ? Som tenkt som gjort og vips var steinhaugen blitt til et dekorativt innslag i hagen.

Blomkarse

Foto: Hilde Ertesvåg for Huslig.no

Jeg må også igjen fortelle at blomkarsen er spiselig. Bladene og blomstene kan spises rå. De har en skarp , karselignende smak og kan sette en fin spiss på salater og smørbrød. Opphakkete friske blad gir en pepperlignende smak på f. eks ost og egg. Frøene har også en skarp smak , de kan finhakkes og brukes f. eks i sauser. Siden blomkarsen har sterk smak skal den brukes med forsiktighet i matlagingen og en bør ikke innta mer enn 30 g frisk blomkarse daglig. Selve blomsten er ypperlig å bruke som pynt på ulike matretter.

Samle inn frøene nå

Blomkarse

Foto: Hilde Ertesvåg for Huslig.no

Du kan få kjøpt blomkarse på hagesentre. Men jeg synes at mye av gleden er å drive den frem selv. Dette er virkelig en artig, nydelig og nyttig plante. Frø kan samles inn nå og fremover. Når frøene blir tatt av planten kvitterer den med ytterligere blomstring. Det kommer masse frø . Dersom du ikke har blomkarse selv enda, har du kanskje noen venner, naboer eller familie som lar deg plukke frø slik at du kan sikre deg en blomsterrik sommer til neste år. Det er ellers selvsagt også mulig å kjøpe frø. Lykke til med hagens «gull og/eller potet»!

LES OGSÅ: Driv frem petunia selv – en av hagens absolutte perler! Se hvordan Hilde gjorde det

Blomkarse

Foto: Hilde Ertesvåg for Huslig.no

Dette innlegget er skrevet av Hilde Ertesvåg og sendt inn til Huslig for publisering. Ønsker du å vise frem hagen eller blomstene dine? Send oss tekst og bilder på [email protected]

Takk til Hilde for nydelige bilder og nyttig informasjon om blomkarsen! 

Du liker nok disse