tirsdag, april 23, 2024

Dette er trolig verdens farligste hage

Populært

Mange anlegger urtehager, men ikke hertuginnen ved Old Castle i Alnwick, Northumberland. Hun valgte å heller anlegge en omfattende samling giftplanter.

Skummelt? Vel, det skumleste er kanskje at mange av disse plantene – som stort sett er dødelige – finnes i helt vanlige hager.

– Faktisk er mange av de plantene vi har hageplanter. Det er mange som har dem i hagene sine uten å være klar over hvor farlige de faktisk er, sier sjefsgartner Trevor Jones.

Selv tar han omhyggelige forholdsregler når han steller enkelte av de farligste plantene. Å ta på Kjempebjørnekjeksen er en dårlig idé:

Saften fra planten brenner huden din og gjør den ekstremt ømfintlig for UV-stråler. Gartneren ved giftplantesamlingen forteller at den kan gi folk blemmer i opptil sju år. Planten er ifølge Wikipedia ganske vanlig på Østlandet og nordover mot Trøndelag. Klipper man ned disse plantene bør man ha på seg beskyttelsesutstyr, samt huske på å vaske kutteredskaper av metall etter bruk, da saften virker oksiderende.

Belladonnaurten er naturligvis på plass i samlingen. Den er som de fleste vet svært dødelig.

– Fire knuste bær fra denne planten er nok til å ta livet av et barn, opplyser Jones. Også i Norge er det noen spredte forekomster av belladonnaurt. Men det er kun i Sarpsborg den ser ut til å ha slått seg ned som en naturalisert art.

Aconitum-plantene, også kjent som hjelmslekta, har vakre blå blomster. Det er kun en av plantene i denne potensielt dødelige plantefamilien som vokser vilt i Norge, men på grunn av de vakre blå blomstene er det mange som velger å dyrke denne planten som hageplante. Hele planten er giftig. Spiser du bærene av planten dør du. Bladene, røttene og stilken er også dødelige.

Hertuginnen av Northumberland, Isobel Jane Miller Percy, har samlet rundt hundre planter av samme livsfarlige karakter i hagen sin.

– Vi må selvsagt stelle hagen og ta vare på plantene. Når vi gjør det må vi være svært forsiktige med hva vi foretar oss, forteller Jones.

Foruten kjempebjørnekjeksen som etser huden om man kommer i kontakt med dem, og ulike remedier som opp gjennom historien har blitt brukt i dødelige plott, finnes det også planter som produserer cyanid.

– Istedenfor å anlegge en utrehage valgte hertuginnen å skape mer blest og anla denne gifthagen, sier Jones.

Hagen er åpen for guidede omvisninger, men gjestene ved Alnwick castle får ikke lov å ferdes alene der – selv om flere av dem nok har enkelte av plantene der som hagepynt.

I videoen under kan du bli med sjefsgartner Trevor Jones på omvisning:

1,239FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel