torsdag, juli 18, 2024

Alt du trenger å vite om biopeis

Populært

Biopeis blir mer og mer populært, dette må du vite før du kjøper en peis uten pipe.

Peis uten pipe, eller biopeiser, er blitt mer og mer vanlig. Det som er viktig dersom du vurderer biopeis, er at du forsikrer deg om at den kan monteres på et forsvarlig og brannsikkert sted. Dessuten må du bruke den riktig.

Hvis du skal håndtere en bioetanolpeis, må du sette deg inn i hvilke krav som stilles til bruk for å forhindre skader.

Relatert: Elegant peis – selv om du ikke har pipe

Der det skjer ulykker med kvalitetspeiser så er det nemlig svært sjelden forbundet med feil på selve produktet – ulykkene kommer stort sett som følge av feil bruk.

Bioetanol er brennbart. Det betyr at du må håndtere peisen riktig. Følger man retningslinjer for montering og håndtering tilbyr biopeis trygg peishygge for en rimelig penge.  

Fylle peisen

Mens man på vanlige peiser ser flammene, kan bioetanol brenne med usynlig flamme. Det er derfor viktig at man er sikker på at biopeisen er helt slukket før man fyller på mer.

Du kan jo tenke deg hvordan det ville gå om du sto med en kanne brennbart middel og tømte i en peis det ennå var flammer i. Det går ikke bedre om du prøver samme «stuntet» med en biopeis. Les brukerveilegningen for din peis og forsikre deg om at peisen er slukket når du fyller på mer bioetanol.

Pass på katten og kidsa

Ikke la barn og husdyr oppholde seg alene i rommet med biopeisen. De har ikke nødvendigvis samme risikopersepsjon som voksne folk.

Gå heller ikke fra peisen når den er i bruk.

Avgir varme

Biopeiser avgir varme, men ikke på langt nær tilstrekkelig til at dette kan være den eneste varmekilden din. Normalt avgir en biopeis rundt 3 kW. Først og fremst er biopeis et produkt som gir deg peishygge, selv om du ikke har skorstein.

Installasjon av biopeis

Du kan installere biopeiser i praktisk talt alle rom. Frittstående biopeiser kan du også installere ute på terrassen.

Peisene kan installeres som frittstående, takhengte eller vegghengte. Det er ikke egne retningslinjer for montering av biopeiser. Men den danske kvalitetsprodusenten Le Feu skriver at dersom du har en vegghengt peis må den kun monteres på vegg av ikke brennbart materiale (mur, betong, gips m/stålplate).

Følg monteringsanvisningen som følger peisen din.

Dersom biopeisen er takhengt må du forsikre deg om at du har riktige fester når du monterer peisen.

Pass også på at du ikke monterer biopeisen nær brennbart materiale.

Bruk bioetanol med nok alkoholinnhold

Bioetanol er en type sterk alkohol, som fremstilles på nesten samme måte som sprit. Den bioetanolen som du bruker i biopeisen din er stort sett laget av overflødig organisk avfall, for det meste fra jordbruk.

Når man kjøper bioetanol er det imidlertid viktig å være oppmerksom på alkoholinnholdet. Det finnes bioetanolprodukter på markedet som har en lav alkoholprosent. Dette er for å holde prisen lav. Vær imidlertid klar over at disse rimeligere produktene ofte har en tendens til å utvikle synlig røyk, sot og lukt.

På sikt vil de ikke bare sette flekker i stuen din, men også skade biopeisen. For bruk i biopeis bør man ha bioethanol som er minst 95% ren.

1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel