Mange velger å male huset nå som det er strålende vær. Tilstrekkelig tørre vegger og mangelen på nedbør gjør det til en fristende periode å sette i gang ute. Noen tenker kanskje at malingen tørker bedre i varmen, men sola kan faktisk skade malingen også.
IFI – Informasjonskontoret for farge og interiør, går sammen med malingsbransjen og advarer mot å male i direkte sollys.
– Det kan virke fristende å benytte finværet til å male huset, og få en fin brunfarge selv samtidig som fasaden friskes opp. Gjør gjerne det, men pass på at du ikke står midt i solsteken og maler, sier teknisk rådgiver hos IFI, Chera Westman, i en pressemelding.
Westman legger til at om den våte malingen utsettes for sterk solvarme, tørker den for raskt i overflaten, altså at den skinntørker, mens malingen under fortsatt er våt.
– Da kan du få solblærer på den nymalte veggen, sier Westman.
Les også: Ekspert-tips: Slik vedlikeholder du utemøblene
Skaffer deg problemer
Solblærer er ofte myke og små, runde eller pølseformede, og legger seg under malingsfilmen. De oppstår når varmen får treet til å utvide seg og blåse opp gass i det nye malingstrøket som kun har tørket i overflaten.
Ferske solblærer kan man klare å presse på plass igjen med fingeren.
– Men det er ikke noen selvfølge at disse blærene blir borte av seg selv. Da har du skaffet deg noen problemer du må leve med, sier Per Myhre, som er maler og teknisk sjef hos Nordsjö.
Les også: Søke eller ikke søke om ny uteplass? Her er «tommelfinger-reglene»
Hvis du skal male nå, bør du tenkte strategisk, og legge opp arbeidet etter sola. Det beste er å velge å male etter at sola har stått på, når veggen har kjølt seg ned.
Alternativet er å være ute i god tid før sola. Malingen skal nemlig stå i noen timer og tørke før solsteken kommer.
Det spiller ingen rolle om gradestokken viser 12 eller 28 grader mens du jobber, så lenge du unngår sola.
Les også: Slik fjerner du flekker fra skifergulvet
Mørke husvegger kommer fort opp i 60 grader
Mørke hus har økt i popularitet de siste årene, men skal du behandle et mørkt hus bør du være ekstra påpasselig.
En mørk vegg kan fort komme opp i over 60 grader, en temperatur malingen absolutt ikke er designet for.
Les også: Guide: Slik bygger du drivhus
– Det har ikke noen hensikt å male med en gang sola har gått bort. Du må vente til veggen har kjølt seg litt ned, tipser Myhre.
Maleren forklarer at når du maler på en for varm overflate, fordamper vannet i malingen for fort.
– Det gjør at tørkeprosessen blir forstyrret, så den sliter med å danne en sterk malingsfilm som holder over tid, legger han til. – Og det er jo det man vil ha. En maling som holder.
Les også: Enkel vårrengjøring av markiser
Flott å male inne i varmen
Skal du male fasaden på huset, er det perfekte været lett overskyet oppholdsvær og cirka 23 grader i luften.
Steker solen fra klarblå himmel kan du heller benytte dagen til å lade opp med sol og varme bad, eller ta for deg et maleprosjekt innendørs. Med fint vær kan du sette opp vinduer og dører, så du får god lufting mens du jobber.
– Er det tørt og varmt vær er det også enkelt å rydde møblene ut på terrassen: Når sofaen eller sengen ikke står midt i rommet går det mye raskere å male veggen, sier Westman.
Les også: Nå skal drivhus være i tre
Malerens tips til verktøy
Westman har også tips til redskap: Uansett om du maler ute eller inne, vegger eller vinduer, er malerullen det beste verktøyet for å flytte malingen fra spannet til underlaget.
– Bruk en flat pensel til å stryke den ut og fjerne rullestrukturen, og en pensel med skrå bust til kriker og kroker. Setter du både rull og pensel på forlengerskaft, øker rekkevidden og du blir maksimalt effektiv, tipser han.