Nå er vi inne i tiden for å vedlikeholde hagen gjennom sommeren, samtidig som vi skal nyte lange, late dager utendørs. Her får du ekspertens tips til å holde hagen frodig med enkle grep – slik at du kan kose deg maksimalt hele sesongen.
Sommeren er høysesong for hagen, men med stigende temperaturer, brennende sol og uvelkomne skadedyr kan hagen din trenge litt oppmerksomhet innimellom hagekosen.
– Tørr jord, visne planter, overgrodd ugress og brunt gress er vanlige tegn på en usunn hage. Heldigvis er det enkle måter å bekjempe dette, slik at du kan ta vare på hagen din og samtidig nyte den mesteparten av tiden i sommer, sier gartner i Plantasjen, Hans Jensen, i en pressemelding fra selskapet.
Vanning – det viktigste for en frodig uteplass
Vanning er det viktigste du gjør for plantene dine i sommermånedene. Plantene trenger mer vann om sommeren enn om våren og høsten. Som regel er det bedre å vanne mye og heller vente noen dager mellom vanningene, enn å vanne ofte. En tommelfingerregel er å vanne blomsterbedet to ganger i uken med mye vann.
RELATERT: Smart-løsningene som lar deg styre hagevanning og plenklipping rett fra en app
– Vanning av gressplenen bør foregå med en spreder. Har plenen fått vokse i noen år uten regelmessig vanning, har den også røtter som når dypere ned i jorden. Da klarer plenen seg gjennom tørkeperioder. Med litt jevn tilgang på vann blir plenen naturligvis grønnere og frodigere, sier Jensen.
Den beste tiden på døgnet for å vanne er om morgenen, men det er også fint å vanne sent på kvelden når temperaturene er svalere.
RELATERT: Slik holder du liv i plantene i ferien
RELATERT: Velg riktig gressklipper til din hage
– På disse tidspunktene vil plantene nyttiggjøre seg av vannet, uten å risikere sviskader av varm sol. Du bør sjekke fuktigheten i jorden før du vanner. Jorden bør i de fleste tilfeller være lett fuktig. Veldig tørr jord krever at du vanner mer eller oftere, er jorden lett fuktig vanner du som normalt, og er den derimot veldig våt så må du vurdere å vanne mindre eller sjeldnere. Husk å ikke overvanne, tipser Jensen.
Tips: Flytt planter som står på varme og solrike steder over i skyggen for å redusere vannbehovet og fordampningen. På balkongen kan du sette planter ned på gulvet for mer skygge – da tørker de ikke ut like fort.
Tid for rekreasjon – plant nytt på høysommeren
Hagearbeid kan føles som nettopp det; arbeid – men forskning viser at det å være i naturen reduserer stress og øker trivsel.
– Å drive på i hagen får oss til å puste roligere, så selv om det til tider kan virke som mye arbeid, følger det med seg en del positive helsegevinster. Selv om du helst foretrekker å ligge langstrakt på solsenga, så kan det hende du henter like mye energi ved å luke ugress eller grave litt i jorden, sier Jensen.
RELATERT: Klar for årets grillsesong? Her er de beste tipsene til ny grill
RELATERT: Burgersauser du lager på 1-2-3
Og hva er vel sommerhagen uten fargerike, friske sommerblomster?
– Et godt tips er å plante i store potter med mye, god jord. Da gir du plantene en bedre sjanse til å vokse og trives, samtidig som du slipper å vanne så ofte. Dette er fordi store potter og store jordvolumer gir større vannreserver. Når du planter noe nytt, skal du alltid vanne jordklumpen slik at den er gjennomvåt. La deretter jorden tørke opp før du vanner på nytt. Gjennom hele den første sesongen trenger de nyplantede blomstene og plantene ekstra hjelp til å ta til seg passe mengder med vann, forklarer Jensen.
Plantene som har stått over lengre tid i jorden klarer seg generelt bedre og lengre uten vann. Er det derimot lange perioder uten regn, kan også disse trenge ekstra vann.
Stauder til sommeren
For minst mulig arbeid er det fint å plante stauder i potter og bed – også i høysesongen.
- Strutseving og hosta gir nydelige grønnfarger med sine store blader i skyggefulle områder.
- Bergknapp, takløk og andre sedumplanter trives godt i mye sol og tåler tørker godt.
- Peoner har fantastisk blomstring på høysommeren og er flotte i potter på balkongen eller verandaen.
Klipping og lufting av plenen
Klipp plenen ofte og la gjerne det avklipte gresset bli liggende, slik at næringen går tilbake til plenen. Får du mye avklipp kan det med fordel brukes rundt busker, bærbusker og frukttrær. Det fungerer som et beskyttende lag som holder på fukten i jorda, samtidig som planten etter en tid kan dra nytte av næringen det avklipte gresset gir.
RELATERT: Slik velger du riktig robotklipper
RELATERT: Brenneslevann: Naturlig supergjødsel
– Ønsker du en tett plen, er det smart å drenere den og tilsette oksygen. Det gjør du enkelt med en vertikalskjærer. Dette verktøyet lager små luftehull ned i jorden og skiller gressrøttene litt fra hverandre. Dermed når vann og næring lettere ned i dybden samtidig som røttene som blir delt, blir stimulert til å produsere sideskudd. Når veksten begynner å skyte fart, dannes det en tettere plen, sier Jensen.
Om sommeren bør plenen klippes regelmessig en til to ganger i uken. Unngå å klippe lavere enn fire-fem cm for å holde rotsystemet sterkt. Er det en tendens til at plenen blir brun, er det et symptom på at du kutter plenen for lavt. Hvis du skulle oppleve en tørkeperiode, er det bare å la plenen være. Den slutter å vokse, men våkner og blir grønn igjen straks regnet kommer.
Smarte produkter – dine medarbeidere i hagen
Teknologien har også gjort sitt inntog i hagen, og stadig flere innovative løsninger kan være til hjelp med å forenkle hagearbeidet.
RELATERT: 15 hagebenker du lager selv
RELATERT: Slik lager du enkelt en flott bålplass i hagen
– For eksempel kan måling av jordens fuktighet eller konkret informasjon om hva plantene trenger revolusjonere hagen. Med en timer kan du bestemme plantenes vanningstider og dra på ferie uten en eneste bekymring, avslutter den erfarne gartneren.
Disse løsningene gjør at hagen steller seg selv:
- Vanningssystemer, sensorer og timere som enten er automatisk eller kan styres via telefonen.
- Dersom du er borte om sommeren, lønner det seg med et automatisk vanningssystem for både gress og planter. Det finnes smarte funksjoner for både blomsterbed og balkongkasser.
- Nedsenkbare vannspredere lar robotgressklipperen jobbe i fred.