Uansett hvordan du velger å sette sammen din egen poke bowl er den en fryd for både øyet og magen. Poke bowl med laks er perfekt sommermat for hele familien eller vennegjengen.
Selv om det ikke finnes noen presis opprinnelseshistorie, er mange enige om at begynnelsen av poke dateres tilbake til pre-koloniale tider i Polynesia, en gruppering av øyer fra Hawaii til New Zealand.
Lokalbefolkningen ville ta sin ferske fangst fra havet, blande det og lage sin «sjømatsalat». For sjømatelskere er det fisken som er stjerneingrediensen i en pokebolle. Poke trenger ikke å være begrenset til boller lenger, du kan også prøve poke burritos, tostadas, poke pita og tacos.
Som mange populære retter som pizza og taco kan man fint kombinere sin egen vri med sine favorittingredienser og gjerne rester fra kjøleskapet.
Prøv gjerne andre fiskearter og skalldyr. Du kan også kombinere flere sjømatarter i samme bolle. Poke bowl er i tillegg en ypperlig måte å bruke opp grønnsaker du har liggende i kjøleskapet.Hvis dere er mange, kan retten serveres på et stort fat så alle kan plukke det de vil.
Ingredienser til fire porsjoner
- 500 gram laksefilet, uten skinn og ben
- 4 porsjoner ris, gjerne sushiris
- 1 stk mango
- 2 stk avokado
- 4 stk vårløk
- 1 stk agurk
- Frisk koriander
- Marinade:
- 1 ss sriracha chilisaus
- 2 ss brunt sukker
- 3 stk lime (kun saften)
- 1/2 ss fish sauce
Tilbehør:
- Soyasaus
- Syltet ingefær
- 1ss sesamfrø
Slik gjør du:
- Skjær laksen i terninger.
- Kok risen etter anvisningen på pakken.
- Skjær mango, agurk og avokado i terninger og vårløken i ringer.
- Bland sammen limesaft, brunt sukker, fish sauce og sriracha chilisaus, og vend inn lakseterningene.
- Ha ris i bollen og topp med agurk, mango, avokado og laks.
- Topp med et dryss av sesamfrø, og server med soyasaus og syltet ingefær ved siden av.